Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Ο δήμος Ιωαννιτών προχωρά στην ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και ζητά τη βοήθεια των μαθητών

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών σχεδιάζει την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων, που βρίσκονται περιμετρικά του 13ου Δημοτικού Σχολείου Δήμου Ιωαννιτών, στην περιοχή του Βοτανικού.

Πρόκειται για ακίνητα του Δήμου Ιωαννιτών, τα οποία θα αποκτήσουν τον χαρακτήρα πάρκου, φιλοξενώντας χρήσεις και δραστηριότητες που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής της συνοικίας. Η χωροθέτησή τους γύρω από τα σχολεία της περιοχής, δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει ο Βοτανικός έναν διευρυμένο δημόσιο χώρο, που θα εξυπηρετεί τόσο τους μαθητές όσο και τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες της περιοχής.

Επιπρόσθετα, ένα δίκτυο στοχευμένων πεζοδρομήσεων, θα εξασφαλίσει την ασφαλή κυκλοφορία γύρω από τα σχολεία και θα συμβάλει στην ενοποίηση των επιμέρους ελεύθερων χώρων.

Καθώς ο Δήμος Ιωαννιτών είναι πόλη – πιλότος την Ευρωπαϊκή αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, η όλη παρέμβαση υιοθετεί μια βιοκλιματική στρατηγική, με έμφαση στις φυτεύσεις και στη δημιουργία σκιασμένων περιοχών και με αξιοποίηση του βρόχινου νερού. Η συνολική προσέγγιση έχει στόχο αφενός να αποδοθεί ανθεκτικός δημόσιος χώρος με ποιοτικά χαρακτηριστικά άνεσης και ταυτόχρονα να βελτιωθεί το μικροκλίμα της συνοικίας.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, εναρμονισμένος με την Ευρωπαϊκή πολιτική του New European Bauhaus (beauty, sustainability, society), και εφαρμόζοντας την σταθερή δέσμευσή του για συμπερίληψη των τοπικών κοινοτήτων στη λήψη αποφάσεων που τις αφορούν, απευθύνεται στη σχολική κοινότητα του 13ου Δημοτικού Σχολείου, με μια δράση που θα φέρει τα παιδιά στον ρόλο του σχεδιαστή.

Η δράση “Ο Δήμαρχος χρειάζεται τη βοήθειά σας!” στηρίζεται στον κεντρικό άξονα, ότι τα παιδιά της περιοχής θα πρέπει να είναι αυτά που θα αποφασίσουν πώς φαντάζονται την καθημερινότητα στη γειτονιά τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμος έχει προετοιμάσει μια εύληπτη επικοινωνιακά παρουσίαση για παιδιά, με διαφορετικές επιλογές για τη χρήση των νέων πάρκων. Κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, οι μαθητές, στα πλαίσια του σχολικού ωραρίου και προγράμματος θα μπορέσουν να επιλέξουν τη χωροθέτηση που τους αρέσει περισσότερο και ο σχεδιασμός θα προχωρήσει σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους.

Την Παρασκευή 04/10/2024, ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού, Θωμάς Γιωτίτσας, η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου, Έλενα Σιόντη και η πρόεδρος της ενιαίας σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ιωαννίνων, Κατερίνα Τζίμα, θα βρεθούν στον χώρο του σχολείου για να επικοινωνήσουν τη δράση στα παιδιά, ως συνοδοιπόροι τους στην αναβάθμιση της γειτονιάς τους.

ΠΗΓΗ: https://ioannina.gr/