Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημαίνει 100% μαχητική αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και στον δήμο

 

Σε κλίμα μαχητικής αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα στο Θεατράκι Σκάλας η παρουσίαση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηπείρου στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και στο Δήμο Ιωαννίνων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Νίκος Έξαρχος βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Στο χώρο της εκδήλωσης συγκεντρώθηκαν ειδή πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς που παραδόθηκαν στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γ. Πρέντζας υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου όπου με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία αναφέρθηκε στην πλήρη απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου και υποδομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην Ήπειρο. Συγκεκριμένα για τα πεπραγμένα της σημερινής περιφερειακής αρχής της ΝΔ, ο Γ. Πρέντζας υπογράμμισε ότι προχώρησε σε ελάχιστα, αποσπασματικά έργα, χωρίς μελέτες, με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους και με αντίθετα πολλές φορές αποτελέσματα, όπως π.χ. η κατάρρευση γεφυρών λόγω παράνομης λήψης υλικών που τις εκβαραθρώνουν ή η μεταφορά του προβλήματος αλλού. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι οι δαπάνες τουριστικής προβολής της Ηπείρου είναι πάντα μεγαλύτερες από αυτές για αντιπλημμυρικά έργα, αφού αυτά δεν αποφέρουν κέρδος και δεν προτιμούνται από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι το επιτελικό κράτος στην Ήπειρο, για τη στελέχωση της πολιτικής προστασίας σε Άρτα και Πρέβεζα, που έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη από πλημμύρικα φαινόμενα, διαθέτει μόνο έναν διευθυντή, χωρίς άλλο προσωπικό, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια η Περιφέρεια δεν έχει αγοράσει κανένα μηχάνημα βαρέως τύπου για την πολιτική προστασία, μπουκώνοντας με ζεστό χρήμα τους εργολάβους.

Παράλληλα υπενθύμισε σειρά παρεμβάσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την αντιπλημμυρική προστασία, που συνάντησαν την άρνηση ακόμη και της συζήτησης του θέματος, ενώ τόνισε ότι η στάση αυτή εκπορεύεται από την συνειδητή στήριξη της πολίτικης της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που θεωρούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού περιττό κόστος, με αμφίβολο κέρδος.

Στη συνέχεια η Όλυ Τσουμάνη, υποψήφια δήμαρχος Ιωαννίνων, στην εισηγητική της ομιλία υπογράμμισε ότι απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα που σαρώνουν τη ζωή των Γιαννιωτών, ανάστημα μπορεί να σηκώσει μόνο ο λαός, όπως δείχνει το παράδειγμα του αγώνα των εργαζομένων της «Market In».

Παράλληλα τόνισε ότι σε αυτόν τον αρνητικό πολιτικό συσχετισμό η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ το καλοκαίρι αποτυπώνει ένα υπαρκτό ρεύμα αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής, ζητώντας από τους Γιαννιώτες να το δυναμώσουν μέσα από τη συμμετοχή τους στα μέτωπα πάλης και αγώνα που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στις 8 του Οκτώβρη, δυναμώνοντας τα ψηφοδέλτια της στα «Λαϊκής Συσπείρωσης» παντού, όπως και στα Γιάννενα.

Χαρακτήρισε αδιανόητη τη δήλωση του πρόεδρου της ΚΕΔΕ Λαζάρου Κυρίζογλου να μην προχωρήσει η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες στη Θεσσαλία, επειδή «δεν ζητήθηκαν και δεν μπορούν να τα διαχειριστούν προς το παρόν» οι δήμοι. Παράλληλα διαπίστωσε ότι οι δημοτικές αρχές δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την πρόληψη, στη συνέχεια την αντιμετώπιση των καταστροφών και τώρα την αλληλεγγύη, από τον λαό όλης της χώρας γιατί δεν ιεραρχούν της πραγματικές ανάγκες του λάου. Με αφορμή την καταστολή των κινητοποιήσεων των σωματείων και των κάτοικων στην Αλεξανδρούπολη που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σημείωσε ότι ο λαός έχει απέναντι του συνολικά ένα επιτελικά εχθρικό και επικίνδυνο για τις ανάγκες του κράτος.

Για τον ρόλο του δήμου Ιωαννιτών επισήμανε ότι ασκεί αντιλαϊκή διοίκηση ως αναπόσπαστο τμήμα του κράτους. Ως παράδειγμα έφερε τη φοροληστεία με τα ανταποδοτικά τέλη, την ώρα που αρνούνται να εισπράξουν το τέλος παρεπιδημούντων από τους ξενοδόχους. Ξεχώρισε τις ιδιωτικοποιήσεων στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και δικαιολογία την υποστελέχωση με μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών στον δήμο, που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Ακόμα, επισήμανε την κακή κατάσταση των σχολικών κτιρίων, με μεγάλο αριθμό τους να μην πληρούν ούτε τους στοιχειώδεις αντισεισμικούς κανονισμούς, όταν ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για αστικές αναπλάσεις με στόχο την ανάδειξη της πόλης σε τουριστικό προορισμό για υψηλά βαλάντια. Αντίστοιχα, επισήμανε ότι το δίκτυο ύδρευσης είναι εγκαταλελειμμένο, με τις διαρροές να ανέρχονται στο 70% και ο Γιαννιώτης να πληρώνει πανάκριβα το νερό.

Η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημαίνει 100% μαχητική αντιπολίτευση στον δήμο και την κυβέρνηση, τόνισε υπογραμμίζοντας ότι οι εκλεγμένοι της θα μεταφέρουν στο δημοτικό συμβούλιο τις διεκδικήσεις των Γιαννιωτών και θα συγκρουστούν με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που τα πληρώνει πάντα ο λαός.