Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Συνέντευξη του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εφημερίδα «Kontranews», που κυκλοφόρησε την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Β. ΤΣΙΡΚΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRANEWS KAI TH ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι τα έσοδα του Ιουλίου έκαναν «βουτιά»; Θεωρείται απίθανο το επόμενο διάστημα να ενεργοποιηθεί ο περίφημος «κόφτης»;
          Το γεγονός ότι τα έσοδα του Ιουλίου εμφανίζουν πράγματι μια μικρή υποχώρηση, δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί, αφού το σύνολο των εσόδων κατά το πρώτο επτάμηνο του 2016 παρουσιάζει υπέρβαση του στόχου του προϋπολογισμού κατά 621 εκατ. ευρώ. 
Τα αυξημένα έσοδα, λοιπόν, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία της οικονομίας τους τελευταίους μήνες, μας εξασφαλίζουν τη σιγουριά ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση του λεγόμενου κόφτη. Παρά το ότι είχαμε αμφισβητηθεί έντονα, όταν από την πρώτη στιγμή διαβεβαιώναμε ότι θα αποφύγουμε με κάθε τρόπο τον κόφτη, η συστηματική δουλειά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και τα αποτελέσματά της έχουν πείσει και τους πλέον δύσπιστους. 

Η απώλεια του ΕΚΑΣ τελικά, ήταν ήττα για την κυβέρνηση;
          Καταρχάς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τι είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση της ΝΔ με τους δανειστές. Είχαν καταλήξει –και ευτυχώς δεν πρόλαβαν να τα εφαρμόσουν και αυτά- στην άμεση και πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και τη δραματική περικοπή στις κύριες συντάξεις. Την υποχρέωση, λοιπόν, αυτή, την κουβαλούσε η χώρα από την αποτυχημένη διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Εμείς, όπως αποδεικνύεται, διαπραγματευτήκαμε σκληρά με γνώμονα πάντοτε τη στήριξη των κοινωνικά αδυνάμων. Προστατέψαμε τις κύριες συντάξεις και  τη συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών συντάξεων και νομοθετήσαμε άμεσα μέτρα αναπλήρωσης των άδικων απωλειών από την περικοπή του ΕΚΑΣ, αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό την αδικία που υπέστησαν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Η Εθνική Σύνταξη σύντομα θα αποτελεί πολύ πιο αποτελεσματική ζώνη προστασίας για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ο κόσμος όταν σας συναντά στο δρόμο, τι σας λέει κ. Τσίρκα για την καθημερινότητά του;
          Γνωρίζουμε ότι η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Η παρατεταμένη κρίση και οι πολιτικές των τελευταίων ετών έχουν επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητά του. Επειδή, όμως, έχω αρκετά συχνή επικοινωνία με τους πολίτες της Άρτας, όπου εκλέγομαι, διαπιστώνω ότι οι πολίτες, παρά τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις αλλά και την αυστηρή κριτική, αρχίζουν να αναγνωρίζουν τις προσπάθειες και το έργο της κυβέρνησης και φαίνεται να οικοδομείται μια σχέση εμπιστοσύνης.
          Η ελληνική κοινωνία αναγνωρίζει τον μεγάλο αγώνα της Κυβέρνησης για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, για να διορθωθούν λάθη και αδικίες πολλών δεκαετιών, για να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή και η διαφθορά. Τα αποτελέσματα από τη διερεύνηση των λιστών της μεγάλης φοροδιαφυγής που δεν άγγιζε καμία προηγούμενη κυβέρνηση είναι πλέον ορατά. Θα  απογοητευτούν όσοι ποντάρουν ακόμα σε οπισθοχώρηση και ήττα της κυβέρνησης. Προχωράμε μπροστά και ζητάμε από τους πολίτες να παραμείνουν δίπλα μας. Να στραφούμε τώρα στην καθημερινότητα των πολιτών και να φέρουμε και άλλα χειροπιαστά αποτελέσματα. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει να επιστρέψουν αυτοί που εξέθρεψαν στη χώρα μας τη διαπλοκή και τη διαφθορά, αυτοί που καταχρέωσαν το κράτος και ισοπέδωσαν το κοινωνικό κράτος.


Εσείς είστε ικανοποιημένος από την απόδοση της κυβέρνησης;
          Ακόμη και κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης διάρκειας των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, η Κυβέρνηση παρήγαγε σημαντικό έργο και εφάρμοσε εγκαίρως και μέρος από το παράλληλο πρόγραμμά μας. Τα αποτελέσματα ήδη αρχίζουν και γίνονται εμφανή από τις συστηματικές πρωτοβουλίες στους τομείς της υγείας, της εργασίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, των υποδομών, της παιδείας.
          Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού, στον καθορισμό ξεκάθαρων και αντικειμενικών κανόνων μακριά από τα συστήματα αδιαφάνειας και διαπλοκής που κυριάρχησαν τα προηγούμενα χρόνια, στη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους με αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού και με προλήψεις στον ευαίσθητο τομέα της υγείας για πρώτη φορά μετά το 2010. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η ανεργία βαίνει διαρκώς μειούμενη. Δεν πανηγυρίζουμε γιατί έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Αλλά είναι τα πρώτα σημάδια της σκληρής δουλειάς που γίνεται.
 Ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο, αποκλείετε ένα εκλογικό ατύχημα;
          Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Διακινούνται σκόπιμα τέτοια σενάρια, για να εμποδίσουν το κυβερνητικό έργο. Κάποιοι, αν και διαψεύστηκαν επανειλημμένως, ονειρεύονται ακόμη την «αριστερή παρένθεση» για να επανέλθουν και να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση είναι συμπαγής. Εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και να θέσουμε τη χώρα σε τροχιά μιας δίκαιης ανάπτυξης για όλους. Εξάλλου, είμαστε εντός των στόχων για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί και φιλοδοξούμε ότι θα έχουμε και εκείνα τα δημοσιονομικά περιθώρια για την ανακούφιση της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, ο οδικός χάρτης για το χρέος και η επιτυχής κατάληξη της διαδικασίας για την απομείωσή του, θα δώσει νέα πνοή στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει ακόμα πιο γερές βάσεις για την Κυβέρνηση της Αριστεράς. Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας από τους πολίτες. 
Μετά τη στάση που κράτησαν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στον εκλογικό νόμο, μπορούν να θεωρούνται μελλοντικοί σύμμαχοί σας, όπως η Ένωση Κεντρώων του κ. Λεβέντη;
          Εμείς έχουμε αποδείξει ότι επιδιώκουμε ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συγκλίσεις σε προοδευτική βάση που θα θέτει στο επίκεντρο τη στήριξη των κοινωνικά αδύναμων πολιτών, τον σεβασμό και τον εκδημοκρατισμό των θεσμών και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, με στόχο την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την άρση της επιτροπείας. Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, καταψηφίζοντας την απλή αναλογική, το εκλογικό σύστημα, δηλαδή, που κατοχυρώνει την ισοδυναμία της ψήφου και δυναμώνει τη φωνή των πολιτών, έχασαν μια μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία κορυφαία δημοκρατική στιγμή του Κοινοβουλίου και να υπερψηφίσουν ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Προτίμησαν να προσδεθούν στο άρμα του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.
          Με την απλή αναλογική βάζουμε τέλος σε μία ακόμα στρεβλή κατάσταση που συντηρήθηκε και γιγαντώθηκε από τα κόμματα που εναλλάσσονταν στη εξουσία όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενισχύοντας τη λαϊκή κυριαρχία, σε μια περίοδο μάλιστα που οι πολίτες ζητάνε συνεχώς περισσότερη δημοκρατία.
Εσάς προσωπικά, σας βρήκε σύμφωνο η θέση του κόμματός σας για τις καταλήψεις;
          Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις καταλήψεις με προσοχή και σοβαρότητα χωρίς ακραίες αντιδράσεις. Είμαστε αντίθετοι με την ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης. Οι κραυγές και οι προτροπές μέρους της αντιπολίτευσης για επιβολή σκληρών μέτρων καταστολής δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από μια προοδευτική αριστερή κυβέρνηση που σέβεται τον πολίτη και τα δικαιώματά του.
Ο κ. Μουζάλας θέτει ζήτημα για plan b σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η συμφωνία για το προσφυγικό. Σας ανησυχεί η στάση της Τουρκίας;
          Ο κ. Μουζάλας έχει ήδη διαψεύσει αυτά που του αποδόθηκαν από την εφημερίδα Bild για την ανάγκη ενός plan b. Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση στην Τουρκία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Προς το παρόν, η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, την οποία εμείς υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, εφαρμόζεται κανονικά. Το προσφυγικό αποτελεί κατεξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Κυβέρνηση επιδιώκει τη συνεργασία με την ΕΕ σε όλα τα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η μεγαλύτερη συμμετοχή και των υπόλοιπων κρατών στην κατανομή του προσφυγικού βάρους.
Ενόψει και του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ… ναι ή όχι στην κατάργηση των τάσεων;
          Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σύγχρονο αριστερό δημοκρατικό κόμμα που πολιτικά και ιδεολογικά καλύπτει ένα ευρύ φάσμα στον αριστερό και προοδευτικό χώρο. Εντάσσει στους κόλπους του και διαφορετικές απόψεις, οι οποίες συχνά μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται ή να συνυπάρχουν. Αυτή η ζύμωση σε ένα αριστερό δημοκρατικό κόμμα είναι αναγκαία συνθήκη για να μπορούμε ανταποκριθούμε στις σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές απαιτήσεις.
          Όταν οι τάσεις υπάρχουν στη βάση μιας πολιτικής συναντίληψης με επίκεντρο τις συνεδριακές αποφάσεις, και λειτουργούν ως ιδεολογικά ρεύματα με όρους διαφάνειας, λογοδοσίας και δημοσιότητας, και όχι με όρους μηχανισμών, μπορούν να συνεισφέρουν προωθητικά.
          Εκείνο που χρειάζεται σήμερα είναι ένα δημοκρατικά οργανωμένο ενιαίο κόμμα με ισότιμα μέλη, με δημοκρατικούς κανόνες και κοινές πολιτικές και καταστατικές δεσμεύσεις, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στο δικαίωμα ύπαρξης ρευμάτων στο εσωτερικό του.

          Το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει και μπορεί να αποτελέσει σταθμό για τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως το πρώτο κόμμα της Αριστεράς που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση μιας χώρας στην Ευρώπη της κρίσης, έχει πλέον αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για πολιτικές δυνάμεις και κινήματα  στην Ευρώπη και τον κόσμο.