Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της ομάδας πολυφωνικού τραγουδιού Δήμου Πωγωνίου

Ένα μέρος της ταυτότητάς του, που αποτελεί το Πολυφωνικό Τραγούδι, παρουσίασε ο Δήμος Πωγωνίου σε μία όμορφη εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Κτίριο πολυφωνικής μουσικής Κτισμάτων.
Το πολυφωνικό τραγούδι αποτελεί ένα μοναδικό μουσικό φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα  και τα Κτίσματα είναι από τα χωριά με την πιο μακροχρόνια παράδοση σε αυτό.
Ο Δήμος Πωγωνίου «εγκαινίασε» την Κυριακή 7 Αυγούστου τη λειτουργία του Κτιρίου (κι όχι το Κτίριο, όπως εκ παραδρομής αναγράφηκε στην πρόσκληση της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων), το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο πολυφωνικής μουσικής και σε στούντιο ηχογράφησης. Το καλωσόρισμα στην εκδήλωση έκανε η ομάδα πολυφωνικού τραγουδιού Κτισμάτων.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης αναφέρθηκε στην ταυτότητα του Δήμου και στους στόχος που θέτει για το Κτίριο Πολυφωνικής Μουσικής. «Σήμερα εγκαινιάζουμε στην ουσία τη λειτουργία του κτιρίου. Στόχος μας είναι να αποτελέσει ένα ιδιαίτερο μουσειακό κτίριο, που θα αναφέρεται τόσο στο πολυφωνικό τραγούδι, όσο και στην παραδοσιακή μουσική. Είναι γνωστό ότι ο «θησαυρός» και η ιστορία κάθε περιοχής απαιτούν συντονισμένες κινήσεις για τη διάσωσή τους. 
Το πολυφωνικό τραγούδι αποτελεί το δικό μας «θησαυρό» και το Κτίριο Πολυφωνικής μουσικής έχει στόχο τη μεταλαμπάδευση της ιστορίας και της τεχνικής του. Σε αυτόν τον όμορφο χώρο δημιουργούμε ένα μουσείο με βιβλία, cd, έντυπο αρχείο και κάθε σχετικό υλικό που συγκεντρώσαμε και συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε. Το υπερσύγχρονο στούντιο ηχογράφησης θα φιλοξενεί ομάδες που θέλουν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στη συνέχιση της ιστορίας της παραδοσιακής μας μουσικής. Το μουσείο θα αποτελέσει παράλληλα χώρο εκπαίδευσης τόσο για φοιτητές όσο και για μαθητές που μέσα από βίντεο θα γνωρίσουν τη μοναδική μουσική μας ιστορία. Στόχος μας είναι να αποτελέσει και σταθμό στον τουριστικό χάρτη καθώς πολλοί Έλληνες και ξένοι επισκέπτες ενδιαφέρονται για τα ιδιαίτερα στοιχεία κάθε περιοχής» σημείωσε.
Για το δέος που αισθάνονται όσοι ακούν πολυφωνικά τραγούδια μίλησε ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Στέφος που συνεχάρη το Δήμο για τη λειτουργία του Κτιρίου.  Αναφορά στην ιστορία του πολυφωνικού τραγουδιού έκανε ο κεντρικός ομιλητής κ. Παπάς Γεώργιος που παρέθεσε στοιχεία από την 60χρονη διατριβή του ενώ σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Καθηγητή Παν/μίου Αργυροκάστρου κ. Παναγιώτη Μπάρκα που υπογράμμισε ότι το υπόστρωμα της Ηπείρου υπάρχει σε όλα τα πολυφωνικά ακούσματα.

Σημαντική, για τη δημιουργία του μουσείου πολυφωνικής μουσικής, ήταν η συμβολή του κ. Κώστα Μάτσια που θύμισε στους παρευρισκομένους την πρώτη τηλεοπτική παρουσίαση του πολυφωνικού τραγουδιού.

Στην εκδήλωση έγινε παράλληλα η πρώτη επίσημη παρουσίαση της Ομάδας Πολυφωνικού Τραγουδιού Δήμου Πωγωνίου. Η ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Μουσικολόγου κ. Κώστα Λώλη, αποτελεί «εργαλείο» στην προσπάθεια του Δήμου για τη διάδοση της πολυφωνικής μουσικής. «Δημιουργήσαμε την ομάδα πολυφωνικού τραγουδιού του Δήμου, που σήμερα κάνει την πρώτη της επίσημη παρουσίαση. Μέσα από την ομάδα κάνουμε μία επιπλέον προσπάθεια για τη διατήρηση του πολυφωνικού τραγουδιού. Ευχαριστώ όλα τα μέλη της ομάδας για την άψογη συνεργασία και για την αγάπη και την υπερηφάνεια που δείχνουν για την παράδοσή μας. 
Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω το δάσκαλο της ομάδας, μουσικολόγο κ. Κώστα Λώλη, που με υπομονή και μεράκι κατάφερε να ενώσει τόσο αρμονικά την ομάδα» σημείωσε ο κ. Καψάλης.