Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΡΑΙΩΣΗ: Υψηλές προσδοκίες και φέτος


Περισσότερα από 1 δισ. ευρώ προσδοκά ότι θα εισρεύσουν και φέτος στα δημόσια ταμεία το οικονομικό επιτελείο από τη ρύθμιση της περαίωσης, καθώς έως το τέλος Δεκεμβρίου είχαν βεβαιωθεί έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ.
Ποσό το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστεί ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες, με δεδομένο ότι η ημερομηνία αποδοχής των σημειωμάτων της περαίωσης για το κλείσιμο των φορολογικών εκκρεμοτήτων της τελευταίας δεκαετίας λήγει, σε αρκετές περιπτώσεις σύμφωνα και με χθεσινή κατεπείγουσα εγκύκλιο που εστάλη στις ΔΟΥ (1176529 /ΔΕ-Β'/31.12.2010), στις 28 Ιανουαρίου.
Αμέσως μετά τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας όσοι δεν έκλεισαν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος θα μπουν στο «στόχαστρο» του ελεγκτικού μηχανισμού αφού, όπως δήλωσε και χθες ο αρμόδιος επί των εσόδων υφυπουργός, κ. Δ. Κουσελάς, θα ελεγχθούν με δειγματοληπτικό έλεγχο.

Ο κ. Κουσελάς πρόσθεσε πάντως ότι προς το παρόν «το ποσοστό της δειγματοληψίας δεν το ξέρουμε ακόμη, αλλά οι έλεγχοι θα γίνουν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων κινδύνου», ενώ πρόσθεσε πως στο επίκεντρο των ερευνών θα βρεθούν όσοι παρουσιάζουν «δυσαρμονία» με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.
Άλλωστε, σύμφωνα με στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού, η μεγάλη ανταπόκριση που είχε η ρύθμιση της περαίωσης έχει περιορίσει σημαντικά των αριθμό των υπόχρεων οι οποίοι δεν την αποδέχτηκαν και κατ' επέκταση το «δείγμα» του ελέγχου.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο ο κ. Κουσελάς, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ξεκαθάρισε ότι «οι δηλώσεις που δεν θα ελεγχθούν, θα θεωρούνται ειλικρινείς».