Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Περιφέρεια Ηπείρου: Άρση απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων για σφαγή

 


Μετά από συνεργασία Περιφερειάρχη με Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης μερική άρση της  απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων για σφαγή

 Εκτός της ζώνης  αυστηρής επιτήρησης για την πανώλη στα αιγοπρόβατα είναι από σήμερα  η Ήπειρος  καθώς τέθηκε σε ισχύ η νέα απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία επιτρέπεται η μετακίνηση  αιγοπροβάτων για σφαγή στις Περιφερειακές Ενότητες που δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Οι μετακινήσεις των ζώων γίνεται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας, τόσο για τα μεταφορικά μέσα όσο και για το προσωπικό. Τα ζώα πρέπει να σφάζονται σε σφαγεία της Περιφερειακής Ενότητας ή στο πλησιέστερο με τη συγκεκριμένη εκτροφή σφαγείο. Η απόφαση έχει ισχύ μέχρι την Παρασκευή 23  Αυγούστου όταν θα επαναξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθοριστούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.

Όπως ανέφερε  ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, για την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης την Παρασκευή 16 Αυγούστου  είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κων. Τσιάρα, υποβάλλοντας  και  έγγραφη πρόταση  προκειμένου να  αποφασιστεί η μερική άρση της απαγόρευσης.

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/