Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΕΚΠΟΙΖΩ: Οι τράπεζες δεν εξυπηρετούν τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά»


Στη ρύθμιση οφειλών ύψους 4 δις ευρώ έχουν στραφεί περίπου 250.000 ιδιώτες- δανειολήπτες αλλά και περίπου 50.000 μικρομεσαίες- ως επί το πλείστον-επιχειρήσεις, ζητώντας επιμήκυνση της διάρκειας δανείου, μετατροπή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως τα κεφάλαια κίνησης, σε μακροπρόθεσμα καθώς και αναπροσαρμογή των επιτοκίων προς τα κάτω, συνήθως με την προσημείωση περιουσιακών στοιχείων.
Όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, η αναδιάρθρωση δανεισμού, ιδιωτών και επιχειρήσεων προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε δανειολήπτη και γίνεται μετά από συζήτηση των δύο πλευρών.

Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), οι τράπεζες, πολύ πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, προέβησαν, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα, σε μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων με οφειλέτες που αντιμετώπιζαν δυσχέρειες κατά την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Ωστόσο, σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την ουσιαστική προθυμία των τραπεζών να ανταποκριθούν στην εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να διευκολύνουν τους δανειολήπτες τους διατηρούν η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Συγκεκριμένα η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει ότι οι τράπεζες προβάλλουν διάφορες δικαιολογίες, όπως προβλήματα στη συμπλήρωση των αιτήσεων από μερίδα οφειλετών, απουσία πρότασης ρύθμισης των οφειλών, υποβολή αιτήσεων από εμπόρους, οι οποίοι αποκλείονται από το νόμο, έλλειψη υπογραφής, προκειμένου να κωλυσιεργήσουν.

Υπογραμμίζει όμως ότι σε ότι αφορά τα αιτήματα από οφειλέτες με τη συνδρομή της ΕΚΠΟΙΖΩ, οι τράπεζες δεν έχουν καμία δικαιολογία. Η μη συναποστολή αποδεικτικών εγγράφων με τις αιτήσεις, που θεωρεί η ΕΕΤ προϋπόθεση εξέτασης του αιτήματος, όχι μόνο δεν προβλέπεται πουθενά, αλλά βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού που έχει δημοσιοποιήσει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στην ιστοσελίδα της, στις οποίες αναφέρεται ότι η υποβολή δικαιολογητικών θα ήταν χρήσιμο να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον οι τράπεζες εκδηλώσουν ενδιαφέρον σχετικά με το αίτημα του οφειλέτη.

Άλλωστε, δεν είναι παράλογο ένα ρεαλιστικό αίτημα να τύχει διαχείρισης, σε επίπεδο αποδοχής ή αντιπρότασης, αρχικά χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών, η οποία όμως θα μπορούσε να αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω εφαρμογή της πρότασης, προσθέτει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Από την πλευρά της η ΕΕΤ αναφέρει ότι οι τράπεζες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να εφαρμόσουν το νόμο και να διευκολύνουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, χωρίς, όμως, να διακυβεύονται τα συμφέροντα των καταθετών των τραπεζών, καθώς και των μετόχων τους, τόσο στην Ελλάδα (περιλαμβανομένων και των μικρομετόχων) όσο και στο εξωτερικό.