Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΟΑΕΕ: Εξαγορά έως και τεσσάρα έτη


Τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν, από το 2011, έως και 4 έτη ασφάλισης ώστε να συµπληρώσουν τα χρόνια που χρειάζονται για να συνταξιοδοτηθούν µε βάση τον νέο ασφαλιστικό νόµο έχουν οι ελεύθεροι επαγγελµατίες ασφαλισµένοι του ΟΑΕΕ.

Ο νέος ασφαλιστικός νόµος προσθέτει σταδιακά έως 5 έτη, από1/1/2011 έως το 2015, σε όσους ελεύθερους επαγγελµατίες ασφαλισµένους στον ΟΑΕΕδεν θεµελίωσαν µε το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωµα, τα οποία όµως µπορούν να περιοριστούν µε την εξαγορά πλασµατικών ετών.

Σύµφωνα µε εγκύκλιο που εξέδωσε η διοίκηση του ΟΑΕΕ, τα έτη που µπορούν να αναγνωριστούν στους ασφαλισµένους του είναι:

1. Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας.
2. Ο χρόνος σπουδών για τηναπόκτηση ενός µόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ηµεδαπής ή της αλλοδαπής, καθώς και ο χρόνος σπουδών, µετά τη συµπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας, σε µέσες επαγγελµατικές σχολές.

3. Ο χρόνος ανεργίας µετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το ∆ηµόσιο.

4. Ο πλασµατικός χρόνος των µητέρων ασφαλισµένων του ΤΣΑ (που προβλέπει ο νόµος του 2008) ανεξάρτητα του χρόνου γέννησης των παιδιών

5. Ο χρόνος αποδεδειγµένης άσκησης επαγγελµατικής δραστηριότητας πριν από την εγγραφή στα µητρώα του ΟΑΕΕ) εφόσον δεν είχαν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.