Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Νίκος Βακολίδης: Το θέμα των εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχει πάρει διαστάσεις εθνικού ζητήματος


Άρθρο του υποψηφίου Ευρωβουλευτή Νίκου Βακολίδη

Το θέμα των εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχει πάρει διαστάσεις εθνικού ζητήματος. Έχει εκχωρηθεί, από την κυβέρνηση σε ενεργειακούς ομίλους, το 1/3 περίπου της ηπειρωτικής και θαλάσσιας επικράτειας της χώρας με μακροχρόνιες συμβάσεις. 
Αυτό, τη στιγμή που ο πλανήτης είναι σε τροχιά απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. 
Προβάλουν σαν επιχείρημα ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα έχουμε φθηνό πετρέλαιο, θα πλουτίσουμε και θα βγούμε από την κρίση.  
Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι εποχιακές με μεροκάματα πείνας. Οι εταιρείες θα αφήσουν πίσω ένα ρημαγμένο τοπίο. 
Θα προκαλέσουν τέτοιο πλήγμα στον τουρισμό, στην αλιεία, στη γεωργία και στην κτηνοτροφία που θα χαθούν ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας και η χώρα θα ερημώσει. Όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου, ας ρωτήσουμε τους κατοίκους της Καβάλας πόσο το αγοράζουν. 
Τα δε κέρδη θα τα μοιραστούν οι εταιρίες και οι γνωστές οικογένειες που λυμαίνονται την οικονομία του τόπου. Από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες μοναδικό θετικό παράδειγμα  είναι  η Νορβηγία. 
Η Νορβηγία ήταν κράτος που έβαζε τον πολίτη πάνω από τα κέρδη πριν εξορύξει τα πετρέλαια και η εταιρεία εξορύξεων είναι κρατική. Ακόμα και στην Αγγλία, που μοιράστηκε τα κοιτάσματα με τη Νορβηγία, ο πολίτης δεν ωφελήθηκε εξίσου από τις εξορύξεις. Εμείς τι ενδείξεις έχουμε ότι αυτή η κυβέρνηση θα αποδώσει τα  οικονομικά οφέλη των εξορύξεων στον πολίτη;


Το παράδειγμα των Σκουριών μας δείχνει κάτι τέτοιο;
Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι οι εξορύξεις αυξάνουν τη σεισμικότητα της περιοχής. Ακόμα και σε περιοχες χαμηλής σεισμικότητας. Στην Οκλαχώμα, μια περιοχή ασεισμική, είχαμε 5,7Ρ. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα με τόσα ενεργά ρήγματα.
Η μόνη επιχείρηση που θα ανθίσει είναι αυτή της θεραπείας του καρκίνου, της λευχαιμίας από τις αναθυμιάσεις των εξορύξεων. Το βλέπουμε δίπλα μας, στη Βασιλικάτα της Ιταλίας, στην Καβάλα, δεύτερη πλέον στην Ελλάδα σε κρούσματα καρκίνου. 
Τέλος η διεκδίκηση κοιτασμάτων προκαλεί ένταση λόγω των γεωπολιτικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τη συμφωνία της Ελληνικής κυβέρνησης με τον σφαγέα των Παλαιστινίων, το Ισραήλ, δυναμώνει τη θέση του Ερντογάν στην Τουρκία, αυξάνει την πίεση εναντίον του με απρόβλεπτες συνέπειες.
Η μόλυνση από τη χρήση τους δεν γνωρίζει σύνορα και προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Δεν φαντάζουν πλέον απίθανα τα σενάρια που λένε ότι τα μεγαλύτερα μεταναστευτικά ρεύματα θα προκύψουν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Το σκηνικό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, θα γίνει μη αναστρέψιμο, αν μέσα στα επόμενα 12 χρόνια δεν ληφθούν μέτρα για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό. Θα αγωνιστούμε ώστε η Ευρώπη να εκπληρώσει τη συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή με τις προτάσεις που διατυπώνουμε στη Νέα Πράσινη Συμφωνία.
Το ΜέΡΑ25 δεσμεύεται μεταξύ άλλων
- Να εφαρμόσει Πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2040. Εφικτό με την Επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.)  και τη συνδυαστική αξιοποίηση των τοπικών δυνατοτήτων για γεωθερμία, ηλιακή ενέργεια, υδάτινη ενέργεια, βιομάζα, αλλά και ανεμογεννήτριες για παραγωγή ενέργειας.
-  Θα προωθηθούν δημόσιες επενδύσεις στην συνεργασία των ελληνικών ναυπηγείων και της ΔΕΗ για κατασκευή ανεμογεννητριών που θα τοποθετηθούν σε απομακρυσμένες θαλάσσιες περιοχές (όπως συμβαίνει, π.χ., στην Βόρεια Θάλασσα) καθώς και μονάδες παραγωγής ενέργειας από τα κύματα (όπως, π.χ., στην Πορτογαλία).
Για όλα αυτά χρειάζονται κονδύλια. Οι θεσμοί που θα τα εξασφαλίσουν υπάρχουν , αρκεί να πάψουν να χρηματοδοτούν τη διάσωση των τραπεζών και να προσανατολιστούν στη διάσωση των Ευρωπαίων πολιτών και του περιβάλλοντος. 
 Οι ερευνητικές γεωτρήσεις έχουν αρχίσει στην Ήπειρο και θα προχωρήσουν ή ξεκίνησαν ήδη στην Αιτωλοακαρνανία, στη ΒΔ Πελοπόννησο, στο Κατάκολο, στον Πατραϊκό, σε όλο το Ιόνιο και στις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.  Στην Ήπειρο, τα δημοτικά συμβούλια Ζαγορίου, Κεντρικών Τζουμέρκων και Άρτας αρνήθηκαν να παραχωρήσουν τις δημοτικές τους εκτάσεις προς έρευνα και εξόρυξη. 
Τα «Ελληνικά Πετρέλαια», που έχουν αναλάβει την προπαγάνδιση, τώρα, που αρχίζουν να δοκιμάζουν τις πρώτες μαζικές αντιστάσεις, αντιδρούν με νευρικότητα, προκλητικότητα, τραμπουκισμούς και απειλές. Υπαγορεύουν σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα ρεπορτάζ που αφορούν τη «σημασία» της επένδυσης.   Εξαγοράζουν συνειδήσεις μέσω της υπόσχεσης σε δήμους και φορείς μιας σειράς από διευκολύνσεις και χρηματοδοτήσεις. Έχουν το θράσος να μηνύουν όποιον τις κατηγορεί για αυτήν την τακτική.  Πρόσφατα έλαβαν πρόστιμο, αστείο βέβαια για τα κεφάλαια που διαχειρίζονται, για το φακέλωμα πολιτών. 
Δεν θα εφησυχάσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειές για την οριστική ακύρωση του σχεδίου των εξορύξεων.  Σε αυτήν  την έρημο που αρχίζουν να μετατρέπουν τον τόπο μας, φύτρωσε ένας σπόρος , αυτός των προοδευτικών δυνάμεων που θα εξασφαλίσουν κοινή πράσινη ευημερία πέρα από την  φτώχεια και την εκμετάλλευση. Είμαστε όλοι απαραίτητοι σε αυτήν την προσπάθεια.