Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ε.Ε.: Η Ελλάδα χρειάζεται νέες περικοπές κατά 5,5% του ΑΕΠ

Η Ελλάδα πρέπει να περικόψει περαιτέρω κατά 5,5% του ΑΕΠ τις κρατικές δαπάνες το 2013 και το 2014 για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερ.

Η έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής περιγράφει την πρόοδο που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα για την αποδέσμευση του νέου δανείου από την Ευρωζώνη, ενώ συνιστά να δοθεί η πρώτη δόση το συντομότερο δυνατό.
Οι μειώσεις των δαπανών, σύμφωνα με την έκθεση, πρέπει να ανακοινωθούν και να υιοθετηθούν τους επόμενους μήνες, «ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα θα επικαιροποιήσει τον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της, τον Μάιο του 2012».
Η έκθεση σημειώνει ότι η κυβέρνηση, κατά την προετοιμασία των νέων περικοπών, εξετάζει προγράμματα δημοσίων δαπανών που βασίζονται σε εξοικονομήσεις πόρων από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την άμυνα και την αναδιάρθρωση της κεντρικής τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θα υπάρξουν μειώσεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα σύμφωνα με τον κανόνα μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Η Ελλάδα θα μειώσει περαιτέρω τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων και τα προνοιακά επιδόματα.
«Η συνέχιση της πολύ σημαντικής διεθνούς βοήθειας μπορεί να αναμένεται, αν βελτιωθεί η εφαρμογή της πολιτικής», αναφέρει η έκθεση και προσθέτει: «Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να εμμείνουν στις συμφωνημένες πολιτικές θα δοκιμασθεί ήδη στους ερχόμενους μήνες, όταν πρέπει να προσδιορισθούν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος για να κλείσει το μεγάλο κενό για το 2013- 14».
Στο μεταξύ, επικαιροποιημένη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, η οποία συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για λογαριασμό των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και είναι σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερ, αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να μειωθεί μετά το PSI στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και στο 88% του ΑΕΠ το 2030.