Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Ορίζοντες Ηπείρου: Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Ήπειρο: Εχθρός του καλού, το καλύτερο


Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ήπειρο και τα αποτελέσματα που παρήχθησαν από αυτήν, οι Ορίζοντες Ηπείρου εκφράζουν αρχικά την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις στα θέματα των σκουπιδιών και της Μονής Βελλά, που αποτελούν δικαίωση των θέσεών τους, διατηρώντας πάντως επιμέρους επιφυλάξεις.
Ειδικότερα, για το θέμα των σκουπιδιών εκτιμούμε ότι οι πολυεπίπεδες παρεμβάσεις μας εκεί που έπρεπε -οι οποίες ξεκίνησαν μετά την αποτυχημένη κατ’ εμάς παρουσία της περιφέρειας Ηπείρου στην πρώτη σύσκεψη των Περιφερειαρχών υπό τον πρωθυπουργό- για να αποφευχθεί η μεταφορά σκουπιδιών από την Κέρκυρα και από τη Λευκάδα και να δρομολογηθούν ξεχωριστά εργοστάσια φαίνεται ότι βοήθησαν να επικρατήσει η κοινή λογική.
Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, αλλά σε πρώτη φάση είναι θετικό το γεγονός ότι αποφεύχθησαν δηλώσεις που να οδηγούν σε τετελεσμένο, ανατρέποντας ουσιαστικά τα σχέδια της Περιφέρειας σε συνεργασία με την εταιρεία. Ενώ παράλληλα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους άλλους περιφερειάρχες που τον συνόδευαν να φτιάξουν τα δικά τους εργοστάσια.
Ελπίζουμε, δε, ότι η επίσκεψη θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τους σταθμούς μεταφόρτωσης που ήταν ουσιαστικά η μοναδική ευθύνη της Περιφέρειας και δεν έχει ολοκληρωθεί.
Όσον αφορά στη Μονή Βελλά, ο Σπύρος Ριζόπουλος είχε ξεκαθαρίσει ότι Γεωργική σχολή δεν πρόκειται να γίνει. Όπως φαίνεται και σε αυτή την περίπτωση εκτιμήθηκαν οι αμφιβολίες του και για την επένδυση και για το ρόλο που θα παίξει η γεωργική σχολή επί της ουσίας.
Συνεπώς, εκφράζουμε ικανοποίηση που η κυβέρνηση περιορίζει τις σχέσεις του τυροκομείου με το υπό ίδρυση ΙΕΚ. Από εκεί και πέρα είναι στη διακριτική της ευχέρεια να διερευνήσει τη νομιμότητα της επένδυσης.
Όσον αφορά στη Δωδώνη, δηλώνουμε ξανά ότι θεωρούμε μυωπική την αντίληψη που μιλάει μόνο για το αρχαίο θέατρο.


Η αντίληψη αυτή θυμίζει μια πολυτελή κατοικία χωρίς πάρκινγκ. Όπως τονίσαμε και στην ανακοίνωσή μας το θέμα εκτός από πολιτιστικό είναι και χωροταξικό και συγκοινωνιακό. Πρέπει να μελετηθούν όλα μαζί για να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η στάση του υπουργείου Πολιτισμού και εκτιμούμε ότι αυτό θα γίνει αργά ή γρήγορα.
Τέλος, όσον αφορά την αναγνώριση της Βίτσας και γενικότερα των Ζαγοροχωρίων και την ένταξη τους στα πολιτιστικά τοπία της UNESCO, φυσικά συμφωνούμε.
Απλά πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει πως αυτό συμβαδίζει με τα πετρέλαια στα Ζαγόρια. Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για την παρουσία των εταιρειών στα Ζαγόρια και η κυβέρνηση που τη στήριξε προωθεί αυτή τη στιγμή την ένταξή τους στην UNESCO.
Τι από τα δύο ισχύει. Αυτά δεν πάνε μαζί. Κατ’ αναλογία, δεν μπορείς να τρως σε ένα εστιατόριο με την οικογένειά σου και δίπλα να έχει κάδους σκουπιδιών.
Δήλωση Σπύρου Ριζόπουλου
Περαιτέρω, ο Σπύρος Ριζόπουλος δηλώνει:
«Επειδή οι παρεμβάσεις μας δημιούργησαν απορίες πρέπει να αποσαφηνίσουμε τα εξής: Θα είμαι συνομιλητής όποιου θέλει να στηρίξει την Ήπειρο. Οι Ορίζοντες Ηπείρου θα λειτουργήσουν απόλυτα θεσμικά και με διαφάνεια. Δεν θα περιμένουμε από τον κ. Καχριμάνη ο οποίος δεν μπορεί να εκφράσει ένα μοντέρνο, στρατηγικό και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο πότε και αν θα συνομιλήσει με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς.
Άλλωστε αν μη τι άλλο μου έχει αναγνωριστεί απ’ όλους στην Ήπειρο η δυνατότητα συνομιλίας όταν πρέπει με όποιους πρέπει. Αυτή τη δυνατότητα που μου προσφέρει η εμπειρία και η επαγγελματική μου λειτουργία δεν μπορεί να μου τη στερήσει κανένας, μάλιστα όταν η ανάγνωση του «σχεδίου e» για την ανασυγκρότηση της Ηπείρου γίνεται με τόση θέρμη.
Εκεί που οι Ορίζοντες Ηπείρου και εγώ προσωπικά έχω τη δυνατότητα να υποδείξω το δρόμο σε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες δεν θα περιμένω ούτε τη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, ούτε τους πολιτικούς διαδρόμους, ούτε τον κ. Καχριμάνη, ούτε την αντιπολίτευση ούτε τα όργανα. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν πρόκειται να παραχθεί πολιτική.
Αντίθετα οι δυνατότητες των Οριζόντων Ηπείρου αποδείχθηκαν χθες και έπεται συνέχεια.»

Από το γραφείο Τύπου