Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΦΑΠΑΞ: Έλλειμμα - βόμβα 4 δισ. στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων

Η αναλογιστική μελέτη του Ταμείου έδειξε έλλειμμα 4 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2,2 δισ. ευρώ είναι το ταμειακό έλλειμμα της φετινής χρήσης, καθώς εκτιμάται ότι ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων που θα δικαιούνται εφάπαξ μέχρι τις 31/12/2010 θα φτάσει τις 50.000 (οκταπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με άλλες χρονιές).
«Το ομιχλώδες τοπίο για την εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο σε συνδυασμό με τις περικοπές των επιδομάτων και τη μείωση των αποδοχών που διαμορφώνουν ένα κακό εργασιακό περιβάλλον στο Δημόσιο, οδηγούν τα στελέχη του Δημοσίου στην έξοδο» εξηγεί  ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και γενικός διευθυντής του ΤΠΔΥ κ. Ν. Καλάκος.
Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων είναι:

Το γεγονός ότι η αναλογιστική μελέτη που έδειξε το έλλειμμα των 4 δισ. ευρώ στηρίχθηκε στα στοιχεία του Αυγούστου λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση κατά 10% του ποσού του εφάπαξ και την αύξηση κατά 1% της εισφοράς των εν ενεργεία ασφαλισμένων.
Η μελέτη περιλαμβάνει σενάριο για τη μείωση του ελλείμματος των 4 δισ. ευρώ, εφόσον μειωθεί επιπλέον 10% το εφάπαξ και αυξηθεί κατά 1% (φτάνοντας στο 2%) η εισφορά των εν ενεργεία υπαλλήλων.
Η ιδιότυπη στάση πληρωμών, καθώς το ταμείο πληρώνει αυτή την περίοδο εφάπαξ σ' όσους είχαν λάβει συνταξιοδοτική απόφαση το Νοέμβριο του 2009! (μέσα στο 2013 θα εισπράξουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν τον Οκτώβριο του 2010, ενώ για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει εκτίμηση για το χρόνο πληρωμής).