Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

H Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ξεκινά συζήτηση, ενέργειες και δράσεις για τα «νεκρά χωριά της Ηπείρου» και την ανεργία

Δημοτικό Σχολείο Παλαιό Μαυρονόρος Πωγωνίου 
Στις 19 Δεκεμβρίου 2017, συνεδρίασε με αυξημένη ενεργή συμμετοχή ατόμων συμπατριωτών της Ηπειρωτικής αποδημίας της Αττικής, ήτοι, μελών του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, μελών Δ.Σ. Αδελφοτήτων, Συλλόγων και Ενώσεων και Ομοσπονδιών και Ηπειρωτών επιστημόνων, η Επιτροπή Ανάπτυξης της ΠΣΕ.
Παλαιό Μαυρονόρος Πωγωνίου 
Η Επιτροπή Ανάπτυξης, ένα εισηγητικό όργανο προς το ΔΣ της ΠΣΕ, όπως και όλες οι άλλες επιτροπές της ΠΣΕ, από το 2014, έχει φέρει στην επιφάνεια με τεκμηρίωση και διύλιση, επιστημονικών, κοινωνικών και πολιτικών δεδομένων, σημαντικά θέματα (Γαλακτοκομική διάρθρωση παραγωγής στην Ήπειρο - γαλακτοβιομηχανία ''Δωδώνη'', Έρευνα εξόρυξη Υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, Διατροφικό- πρωτογενής παραγωγή, Περιβάλλον -Υδάτινοι πόροι, Προστασία του ποταμού Καλαμά, Ανεργία στην Ήπειρο), για την Ήπειρο και την πατρίδα γενικότερα.
Το ΔΣ της ΠΣΕ για σειρά θεμάτων κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ανάπτυξης, αποφαίνεται για περαιτέρω ενημερωτικές ενέργειες, όπως η παρουσία ειδικών ημερίδων με καταρτισμένους επιστήμονες συντελεστές ομιλητές εισηγητές προκειμένου δοθεί κατάλληλος βηματισμός ενεργειών για αυξημένη διεκδίκηση, τακτοποίηση και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Ήπειρο και την μεγάλη ανήσυχη ενεργή Ηπειρωτική αποδημία.
Παλαιό Μαυρονόρος Πωγωνίου 
Στις 19 Δεκεμβρίου 2017 μετά από γενικο κάλεσμα και μέσα απο το Δ.Σ. του Δεκεμβριου 2017, προτάθηκαν και συζητήθηκαν δύο εξαιρετικά σημαντικά θέματα:
1) Αναβίωση νεκρών Χωριών.
Μια προσπάθεια της ΠΣΕ, αίτημα πολλών αποδήμων που προσδιορίζεται στις συνδυασμένες ενέργειες φορέων παραγόντων, ώστε επιλεγμένα έρημα εγκατελειμενα χωριά-οικισμοί, να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα Ευρωπαϊκά ή και ιδιωτικά ώστε να μπορέσουν να αναστηθούν και να ξανάρχονται οι ντόπιοι αλλά και επισκέπτες.
α) Ενδεικτικά τα χωριά που αναφέρθηκαν είναι, η Παλαιά Κατούνα-Νεοχώρι Νέα Κατούνα και το Παλαιό η Άνω Μαυρονόρος.
β) Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που είναι προς εξέταση ορίζεται σαν διασυνοριακό "Intereg" και προϋποθέτει διασυνοριακή συνεργασία φορέων τουλάχιστον δύο Χωρών Δήμων Κοινωνιών.
γ) οι τίτλοι των μελλοντικών ενεργειών προκειμένου να αναζητηθούν οι αντίστοιχες θεματικές ενότητες στα χρηματοδοτικά προγράμματα τέθηκαν ως εξής:
Παλαιό Μαυρονόρος Πωγωνίου 
1) Αναβίωση Νεκρών Χωριών
2) Ανάδειξη Πολιτιστικής κληρονομιάς εγκατελημενων χωριών της Ηπείρου.
Χρήσεις. Σημειώθηκαν οι προτάσεις που συντελούν στην αναβίωση των χωριών.
α) Παλαιό σχολείο στο Μαυρονόρος που μπορεί να μετατραπεί σε θεματικό μουσείο Λαογραφίας Πολιτιστικής Ηπειρωτικής κληρονομιάς.
β) Μελέτη και στοιχεία εσωτερικής μετανάστευσης στην νοητή γραμμή από Μαυρομάτι Θεσπρωτίας έως Κόνιτσα, όπου συνέβει εσωτερική μετανάστευση σε δύο περιόδους , στα τέλη του 1989 από Έλληνες της Β. Ηπείρου προς τον κεντρικό Ελλαδικό χώρο και προγενέστερα στις αρχές του 1950-55, με εσωτερική μετανάστευση Ηπειρωτών προς την Αθήνα.
γ) Ενίσχυση ή και κατασκευή υποδομών στα συγκεκριμένα χωριά όπως ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, οδικό δίκτυο, δομές δηλαδή για μελλοντική επανεγκατάσταση ενεργών πολιτών,
δ) προσέλκυση Ιδρυμάτων και ιδιωτικής πρωτοβουλίας με αναφορά σε παραδείγματα, προκειμένου μπορέσουν τα αναφερόμενα χωριά με συνεργασίες να αναδείξουν μοναδικά πολιτισμικά στοιχεία και επενδυτικά να παρουσιαστούν ανταποδοτικά με πρόκριμα την αναβίωση.
Σαν επίλογος για το θέμα "Αναβίωση νεκρών Χωριών" σημειώνεται ότι η προσπάθεια για αναβίωση των χωριών έχει μια 10 έτη αποσπασματική ιστορία με μεμονωμένες αλλά και συνολικές προσπάθειες συμπατριωτών.
Με την παραπάνω διάσταση και με συνεχή έρευνα αλλά και με προγραμματισμένη κατάλληλη προβολή η ΠΣΕ τίθεται συντονιστής στην προσπάθεια για την αναβίωση των Νεκρών Χωριών.
2) Ανεργία στην Ήπειρο.
Η Επιτροπή έχει σημειώσει την σημασία του τεράστιου κοινωνικού θέματος από το 2014. Δηλαδή, την παρουσίαση του ζητήματος στην ευρύτερη Ηπειρωτική αποδημία και στους Ηπειρώτες, όχι με "ξύλινες διαπιστώσεις", αλλά με κατάθεση σχεδιασμού και προτάσεων, από το σύνολο των φορέων που δικαιολογούν θέσεις παραγωγής απασχόλησης.
Σημειώθηκε, η συνεργασία και συμμετοχή φορέων για την υλοποίηση μιας Πανηπειρωτικής ημερίδας για το θέμα ''Ανεργία'' στην Ήπειρο όπως: Πανεπιστημιακή κοινότητα Ηπείρου, Εμπορικά Επιμελητήρια, ΟΑΕΔ Περιφέρεια, Δήμοι, ΣΕΒ.
Παλαιό Μαυρονόρος Πωγωνίου 
Ακόμα υπογραμμίστηκε ότι κυρίαρχα ερωτήματα θα δώσουν νοηματική κατεύθυνση όπως
1) Πόσο απασχόληση μπορεί να δημιουργηθεί-προστεθεί στην Ήπειρο;
2) Ποιές είναι οι προτάσεις για ενεργή και αυξημένη παραγωγική και άλλη απασχόληση;
3)Ποιά θέση έχει η καινοτομία σαν πρόταση στην παραγωγή, στις υπηρεσίες για νέες θέσεις εργασίας;
4) Τι θέσεις εργασίας μπορούν να αντιμετωπίσουν την υψηλή ανεργία ειδικά στους νέους;
Τέλος υπολογίζοντας τα χρονικά περιθώρια, τονίστηκε ο προγραμματισμός μιας τέτοιας τόσο ευαίσθητης αλλά επιτακτικής ημερίδας για τον Μάιο του 2018.
Με τις δύο παραπάνω επίκαιρες εισηγήσεις, αλλά και κατάλληλες διεργασίες για τα ουσιώδη θέματα των Ηπειρωτών, η ΠΣΕ προτάσσει την γόνιμη διεκδίκηση προς όλους τους εμπλεκόμενους, με τεκμηρίωση και λειτουργεί για το μεγάλο ενεργό σύνολο της Ηπειρωτικής Αποδημίας, μακριά από μικροδιαφορές, μικροσυμφέροντα και κομματικά οφέλη.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ