Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Ανησυχία για την ασφάλεια των κατοίκων των ακριτικών περιοχών Κόνιτσας και Πωγωνίου

Για αδιανόητες αποφάσεις κάνει λόγο ο δήμαρχος Κόνιτσας, στην αποδυνάμωση των συνόρων αναφέρεται το δημοτικό συμβούλιο Πωγωνίου.

Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις από δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, για το μείζον ζήτημα της μετακίνησης αστυνομικών από την περιοχή προς τον Έβρο.
Χθες οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν με δηλώσεις στο Ioannina TV του δημάρχου Κόνιτσας Παναγιώτη Γαργάλα, αλλά και με τη δημοσιοποίηση ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου Πωγωνίου.
Ο κ. Γαργάλας ανέφερε χθες πως οι αποσπάσεις των αστυνομικών ήταν αδιανόητες και πως πλέον η ακριτική περιοχή της Κόνιτσας έχει απογυμνωθεί με τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η απόφαση να είναι πολλοί.
Αρχικά ο δήμαρχος Κόνιτσας τόνισε πως δεν υπάρχει καμία νεότερη εξέλιξη για το θέμα της δημιουργίας Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην περιοχή, αλλά παράλληλα επισήμανε πως τέτοιες αποφάσεις προκαλούν πολλά ερωτηματικά και για το μέλλον, καθώς όπως είπε αν γίνει το Κέντρο Κράτησης θα μπορέσει το κράτος να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία του;
Ο κ. Γαργάλας τόνισε ακόμη πως τα σύνορα έχουν απογυμνωθεί και πως ακόμη και στην Κόνιτσα σταμάτησαν οι περιπολίες αστυνομικών, ενώ με έμφαση σημείωσε πως οι κινήσεις της πολιτείας δημιουργούν υπόνοιες. «Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Ελπίζουμε πως αυτό το χρονικό διάστημα κάποιοι δεν θα κάνουν “πάρτι” στην περιοχή», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γαργάλας, προσθέτοντας πως η πολιτεία δεν πρέπει να αποδυναμώνει μια πλευρά των συνόρων για να ενισχύει μια άλλη.
Ο Δήμος Πωγωνίου
Εξάλλου την έντονη διαμαρτυρία του για την κατάργηση της ΔΟΥ Δελβινακίου, αλλά και για την μετακίνηση των συνοριοφυλάκων από το Πωγώνι στον Έβρο, εκφράζει με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Πωγωνίου.
Στο ψήφισμα, που υπογράφει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σταύρος Βιρβίλης, επιρρίπτονται ευθύνες στην πολιτεία για τους χειρισμούς της στα σημαντικά αυτά ζητήματα και συγκεκριμένα τονίζονται και τα εξής: «Η απόφαση για κατάργηση της Δ.Ο.Υ Δελβινακίου αποτελεί την κορύφωση σειράς αρνητικών αποφάσεων και εξελίξεων για την περιοχή μας. Η απόφαση αυτή πλήττει σοβαρά και είναι σε βάρος της εξυπηρέτησης των κατοίκων της ακριτικής περιοχής μας, δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών αφανίζει την ορεινή δυσπρόσιτη και επιμεθόρια περιοχή μας και οδηγεί σε μεγαλύτερη αφαίμαξη τον τόπο μας.
Η απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακίνηση των συνοριοφυλάκων, σχεδόν στο σύνολό τους στον Έβρο, θέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων της ακριτικής περιοχής μας και κρίνεται παντελώς λανθασμένη και ακατανόητη.
Τα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας από τη λαθρομετανάστευση με ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών, διαρρήξεις και κλοπές, θα ενταθούν, θα αυξήσουν την ανασφάλεια των πολιτών και θα πυροδοτούν, ανεξέλεγκτες παραβατικές συμπεριφορές.
Η ευθύνη της πολιτείας για την εγκατάλειψη της περιοχής μας είναι τεράστια και αποδυναμώνει το ρόλο του κράτους στην κοινωνία.
Οι αποφάσεις αυτές δείχνουν την απαξίωση και την αδιαφορία του κράτους, για τα σοβαρά και ουσιώδη προβλήματα και έλλειψη σωστού προγραμματισμού και ενδιαφέροντος για τη στήριξη των παραμεθόριων περιοχών.
Απέναντι σ΄ αυτές τις πολιτικές που είναι και αντίθετες με τις συνταγματικά κατοχυρωμένες υποχρεώσεις της πολιτείας, το Δημοτικό Συμβούλιο θα σταθεί αγωνιστικά και θα παλέψει με όλα τα μέσα για την ανατροπή τους.
Ζητάμε από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να ανακαλέσουν αυτές τις αποφάσεις και αντί να καταργούν να διαλύουν και να αποδυναμώνουν την περιοχή μας, να προχωρήσουν σε πολιτικές στήριξης σε όλους τους τομείς.
Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο ορίζει διαπαραταξιακή επιτροπή που θα καθορίσει της μορφές  αγώνα, γιατί φοβόμαστε ότι θα έρθουν και χειρότερα μετά την απόφαση πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας σε ιδιώτες και το μέλλον της στην περιοχή μας όχι μόνο για τα υποκαταστήματα αλλά κυρίως για το ξεπούλημα της Δωδώνης και όσα αυτή η απόφαση συνεπάγεται. Εμείς δεν θα μείνουμε θεατές δεν συναινούμε και δεν ανεχόμαστε το μαρασμό της περιοχής μας. Καλούμε όλους τους κατοίκους, τους φορείς και τα θεσμικά όργανα του Δήμου μας, σε δυναμική αντίδραση για την ακύρωση αυτών των αρνητικών αποφάσεων και εξελίξεων. Ζητάμε από την πολιτεία να εξετάσει σοβαρά και με υπευθυνότητα το ρόλο των ακριτικών μας περιοχών».