Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Το ΥΠΕΚΑ εντατικοποιεί τους ελέγχους για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας

Όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ελληνικών δασών από φαινόμενα λαθροϋλοτομίας, τα οποία, μάλιστα βρίσκονται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα ενόψει του χειμώνα και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πρόκειται να λάβει το προσεχές διάστημα το ΥΠΕΚΑ, με πρώτη προτεραιότητα την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή, ήδη έχει αποσταλεί στους γενικούς γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων και τους γενικούς διευθυντές δασών η σχετική εγκύκλιος, με την οποία ζητείται να ενταθούν οι έλεγχοι για παράνομες υλοτομίες και διακινήσεις δασικών προϊόντων.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει στενή συνεργασία των δασικών υπηρεσιών με την αστυνομία και το ΣΔΟΕ, ενώ ενισχύονται και οι περιπολίες στα δάση με τη συμμετοχή και εθελοντικών ομάδων.
Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, τις προσεχείς ημέρες ολοκληρώνεται η τροποποίηση της ισχύουσας υπουργικής απόφασης, προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος πρόληψης λαθροϋλοτομιών μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου του 2012.
Επίσης κατέστησε σαφές ότι όλες οι καταγγελίες για φαινόμενα καταστροφής των ελληνικών δασών θα διερευνώνται διεξοδικά, καθώς η προστασία των δασών από την αποψίλωση αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΥΠΕΚΑ, αλλά και του ίδιου προσωπικά.