Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Σωτήρης Τσιόδρας: Από 2.000 έως 3.000 τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα


Ο πρόεδρος της ανώτατης επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος έχει αναλάβει όλο το βάρος της καθημερινής πληροφόρησης της κοινωνίας για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, αναφέρθηκε στην πραγματική εικόνα της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Πιεζόμενος το τελευταίο 24ωρο από συγκεκριμένους επιστήμονες που αμφισβήτησαν με επιχειρήματα και βιβλιογραφία τον τρόπο καταμέτρησης των κρουσμάτων στον Ελλαδικό χώρο, καθώς και τη δυνατότητα πραγματοποίησης των απαραίτητων τεστ στον πληθυσμό της Ελλάδας, ο κύριος Τσιόδρας αποκάλυψε τα πορίσματα της ειδικής ομάδας η οποία εργάζεται υπό την Αγγελική Σύψα και η οποία ασχολείται με την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων και την αποκρυπτογράφηση των μαθηματικών μοντέλων με τα οποία παρακολουθείται η επιδημία.
Τα πορίσματα αυτά καταδεικνύουν πως στην Ελλάδα στις 18 Μαρτίου του 2020 τα κρούσματα κυμαίνονται από 2.000 έως 3.000. 


Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως υφίσταται αυτή η μεγάλη διαφορά μεταξύ της πραγματικής κατάστασης και των αριθμών που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση και που αφορούν στην επέκταση των κρουσμάτων.
Παράλληλα, επιτέθηκε κατά «συναδέλφων» του, που «τερατολογούν» και αναφέρονται σε καταστροφικά σενάρια, χωρίς καμία επιστημονική βάση.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι είναι ανάγκη να μην δημιουργείται φόβος ότι θα γίνουμε Ιταλία και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ είπε ότι οι νέοι δεν κινδυνεύουν τόσο, αλλά μπορούν να μεταδώσουν πιο εύκολα τον ιό σε μεγαλύτερους ανθρώπους ηλικιακά. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των περισσότερων κρουσμάτων είναι άτομα από 60 ετών και άνω.
«Περιμένουμε περισσότερα κρούσματα. Σταδιακά δεν θα ανακοινώνουμε ένα-ένα τα κρούσματα, αλλά θα ανακοινώνουμε μόνο τα σοβαρά» τόνισε, μεταξύ άλλων. Επανέλαβε ότι πρέπει όλοι να λειτουργούμε σαν να φέρουμε ήδη τον κορωνοϊό και να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να προστατεύουμε τους γύρω μας.
«Η απάντηση σε όλους που ασκούν κριτική είναι πως οι στόχοι των τεστ στη χώρα μας είναι: ο έλεγχος γίνεται για περιστατικά με αυστηρά κριτήρια. Όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, δεν γίνεται με καταμέτρηση όλων των περιστατικών, αλλά μία που αφορά όλες τις νοσηλείες και μία ειδική δειγματοληπτική διαδικασία, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τις ομάδες αυξημένου κινδύνου» συμπλήρωσε.
"Δεν έχουμε λίγα κρούσματα στη χώρα μας επειδή τα κρύβουμε", τόνισε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε δηλώσεις επιστημόνων ή νέα που διακινούνται μέσω internet. "Υπάρχει σημαντική υποδήλωση των κρουσμάτων παγκοσμίως και δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα", τόνισε χαρακτηριστικά ο ειδικός.
Επεσήμανε, επίσης, ότι βάση ειδικών επιδημιολογικών μοντέλων και εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι έλληνες επιστήμονες και συγκεκριμένα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που εκπονεί συγκεκριμένη σχετική μελέτη, τα πραγματικά κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζονται μεταξύ 2.000 έως 3.000.