Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Συνάντηση αποφοίτων ΕΠΑ Βελλάς (1981-1987) 7-07-2017



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΛΛΑΪΤΩΝ 1981-1987
ΒΕΛΛΑ    07  ΙΟΥΛΙΟΥ   2017
       Μετά από 30 χρόνια πραγματοποιήθηκε η συνάντηση 27 πρώην συμμαθητών-συμφοιτητών στο χώρο της πρώην Εκκλησιαστικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας (Ε.Π.Α.) Βελλάς Ιωαννίνων. Μαζί μας και συμμαθητές που ενδιάμεσα είχαν καταφέρει να πετύχουν το 1984 σε άλλες Σχολές ΑΕΙ (Θεολογία, ΤΕΦΑΑ κ.ά.).
Θυμηθήκαμε στιγμές αξέχαστες από την πρώτη συνάντησή μας το Σεπτέμβριο του1981, δηλ.36 χρόνια πίσω, μέχρι το 1987 οπότε πήραμε το πτυχίο του Δασκάλου, αλλά και του ιερέως, από την Ε.Π.Α. Βελλάς (Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία).
Μπαίνοντας κάποιος ουδέτερος το πρωί της 7ης Ιουλίου 2017 στην αυλή του χώρου της Βελλάς θα νόμιζε πως κάτι σημαντικό συνέβαινε μπροστά από το Ναό (δυστυχώς κτυπημένο από το σεισμό της 15ης Οκτωβρίου 2016) της Παναγίας της Βελλάς.
Πράγματι, καταξιωμένοι, εκπαιδευτικοί και ελεύθεροι επαγγελματίες συναντηθήκαμε με το χρόνο αδυσώπητο να έχει αφήσει τα σημάδια του πάνω μας. Συνεπέστατοι όλοι μας στο χρονοδιάγραμμα, φτάσαμε 11-12 το πρωί της 7ης Ιουλίου 2017, με σκοπό να ξαναθυμηθούμε αξέχαστες στιγμές και να μιλήσουμε για όσα ζήσαμε από τότε ο καθένας χωριστά.
Το παρόν έδωσε και η συνταξιούχος καθηγήτριά μας κ. Φωτεινή Πανάγου,  με το σύζυγό της κ. Φωκίωνα Μάντζιο διαχειριστή (συνταξιούχος κι αυτός) της Ε.Π.Α.Βελλάς μέχρι το 2010. Αξίζει να σημειωθεί πως είχαμε καλέσει και άλλους καθηγητές μας οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν.
     Μετά την πρώτη συνάντηση κατευθυνθήκαμε στο παρεκκλήσιο της Βελλάς, όπου ο πάτερ Θεόκλητος (πολλές ευχαριστίες για ό,τι έκανε οικειοθελώς) τέλεσε, με τη συνδρομή των παλιών συμμαθητών-συμφοιτητών Κώστα Τζίμα και Στάθη Μήτσου στο αναλόγιο, καταρχάς τρισάγιο για τον αξέχαστο φίλο και συμμαθητή-συμφοιτητή Κώστα Τσατσούλη που τόσο πρόωρα μας άφησε και τέλος αρτοκλασία για όλους μας που μετά από 30 χρόνια επισκεπτόμασταν τη Σχολή μας. Εδώ φυσικά μας συγκίνησαν όλους τα λίγα αλλά μεστά λόγια του Οδυσσέα Τσαμπαλά για τον άδικο χαμό του κολλητού του Κώστα.
    Ξεναγηθήκαμε στα αναμορφωμένα κτίρια της Βελλάς, που πλέον έχει γίνει Πανεπιστήμιο και θυμηθήκαμε πού κοιμόμασταν, πού κάναμε τα μαθήματα, πού δίναμε εξετάσεις και φυσικά το εστιατόριο και την κουζίνα και όλοι μας είχαμε να πούμε κι από μία ιστορία που είχαμε βιώσει σ’ αυτούς  τους άγιους χώρους της Σχολής μας.
    Ακολούθως μεταβήκαμε στο Αρχονταρίκι του πατέρα Θεόκλητου που μας περίμενε να μας φιλέψει και να γευτούμε τους άρτους της αρτοκλασίας, αλλά και να μνημονεύσουμε το φίλο Κώστα που τόσο άδικα χάθηκε.
 Ο καθένας από εμάς είχε την ευκαιρία αναλυτικά να αφηγηθεί πολλά από την προσωπική του ζωή και να μοιραστεί στιγμές χαρακτηριστικές που τον σημάδεψαν όλα αυτά τα χρόνια που είχαμε να ιδωθούμε. Ιδιαίτερα μας άγγιξαν όλους τα υπέροχα λόγια του Στάθη Μήτσου και του Κώστα Τζίμα (Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης Ζακύνθου). Συγκινητικές στιγμές  οι οποίες συνεχίστηκαν κι έκλεισαν γλαφυρότατα στις Πηγές Βελλάς στο ομώνυμο κέντρο. Γευματίσαμε δίπλα στο γάργαρο νερό-νάμα των πηγών Βελλάς και οι θύμησες συνεχίστηκαν να αναβλύζουν μέχρι αργά.
Ο Σπύρος Υφαντής με το κλαρίνο του μας έπαιξε τρία τραγούδια, ένα μοιρολόι (για τον Κώστα) και δύο τραγούδια με τη δική του χαρακτηριστική τεχνική και έλαβε από όλους μας τα συγχαρητήρια για αυτή του την επιδεξιότητα.
    Μετά τον καθιερωμένο καφέ κι όταν η ώρα είχε φτάσει πλέον οχτώ το βράδυ, δε μας έκανε η καρδιά μας να φύγουμε. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για μετά από 5 χρόνια, οπωσδήποτε με καλύτερη ενημέρωση από νωρίτερα, ώστε να παραστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Πήραμε τα υπέροχα αναμνηστικά μας που θα μας θυμίζουν αυτή τη μέρα, αλλά και τη Σχολή μας που τόσα πολλά μας προσέφερε  και προσφέρει ακόμη και σήμερα κι ας μην το καταλαβαίνουμε μερικοί.
Ανανέωση Συνάντησης Ε.Π.Α. Βελλάς 1981-1987: Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, ώρα 11 πρωί και ελπίζω να είμαστε όλοι εκεί παρόντες στη Σχολή Βελλάς, 35 χρόνια μετά. Ως τότε να είμαστε όλοι καλά προσωπικά και οικογενειακά και να διαπρέπουμε όλοι μας στην κοινωνία ως άνθρωποι πρωτίστως και ως παιδαγωγοί.
Παρέστησαν στη Συνάντηση μετά από 30 χρόνια στη Βελλά 7/7/2017 αλφαβητικά οι: 
1) Βασδέκης Ναπ.Ιωάννης  
2) Βίνης Μιχαήλ 
3) Βράκας Παναγιώτης        
4) Γάλλιος Χρήστος    
5) Γιώτης Ελευθέριος 
6) Γιωτόπουλος Ευάγγελος 
7) Ζανίκας Ανδρέας    
8) Ζολώτας Κων/νος   
9) Κοτρότσιος Μιχαήλ
10) Κρικώνης Παύλος
11) Λαδιάς Ανδρέας    
12) Λάμπρος Σταύρος
13) Μάλλιος Βησσαρίων      
14) Μήτσος Ευστάθιος
15) Μπάγιας Νικόλαος
16) Παπανικολάου Κων/νος
17) Πουλίζος Χριστόφορος
18) Σιαράβας Αναστάσιος
19) Σιάχος Λάζαρος
20) Σιουράς-Μπιρμπίλης Γεώργιος
21) Τζίμας Κων/νος
22) Τσαμπαλάς Οδυσσέας
23) Υφαντής Σπυρίδων
24) Φαρδέλλας Γεώργιος
25) Φλώρος Ιωάννης
26 )Φώτος Χριστόδουλος
27) Χαλάστρας Ευάγγελος
Καθηγήτρια: Πανάγου Φωτεινή
Διαχειριστής Βελλάς: Μάντζιος Φωκίων
Πολλά ευχαριστώ στους Βαγγέλη Γιωτόπουλο, Χριστόφορο Πουλίζο, Κων/νο Παπανικολάου, Σπύρο Υφαντή και πάτερ Θεόκλητο που συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχία της εκδήλωσης, καθώς και στον Μιχάλη Κοτρότσιο που συνέδραμε τον Βαγγέλη Γιωτόπουλο στο φωτορεπορτάζ της Συνάντησης.
ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΑΔΕΡΦΙΑ, ΓΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ  ΠΑΛΙ ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΣ.

8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΑΠ. ΒΑΣΔΕΚΗΣ