Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Ανακοίνωση του ΔΣ της ΠΣΕ για το πρόβλημα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου

Αριθ. Πρωτ.: 3137   Αθήνα 7-7-2017

Ανακοίνωση του ΔΣ της ΠΣΕ για το πρόβλημα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου
Το ΔΣ της ΠΣΕ στην τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης 5 Ιουλίου 2017 συζήτησε το πρόβλημα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων (ΔΣΑ) και την κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Περιφέρειας Ηπείρου.
Η μελέτη του προβλήματος από τις ομάδες δουλειάς και τις επιτροπές του ΔΣ της ΠΣΕ διήρκεσε πολλούς μήνες και έγινε κάτω και από την οπτική του απόδημου Ηπειρώτη, δεδομένου ότι οι περισσότερο θιγόμενοι είναι οι απόδημοι.
Τα τέλη στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων θεωρούνται ανταποδοτικά. Είτε τα διαχειρίζεται ο Δήμος με δικά του μέσα και προσωπικό, είτε τα δίνει σε ιδιώτες, είτε γίνεται μικτό το σύστημα, το όποιο κόστος επιμερίζεται στους κατοίκους. Όχι στους δημότες, στους κατοίκους. Αυτούς δηλαδή που έχουν μια κατοικία, είτε την χρησιμοποιούν είτε όχι. Το ύψος δε του τέλους εξαρτάται μόνο από το μέγεθος (το εμβαδόν) του σπιτιού.
Για τους λόγους αυτούς το θέμα καίει όλους τους κατοίκους, αλλά κυρίως τους ξενιτεμένους. Τι είμαστε οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες; Είμαστε κατά κύριο λόγο βιοπαλαιστές στην Αττική και άλλες πόλεις της Ελλάδας, με ανεργία, απλήρωτοι μισθωτοί, μικροεπαγγελματίες που μας τσακίζει η εφορία και οι ασφαλιστικές εισφορές. Έχουμε ένα πατρογονικό σπίτι στο χωριό κατά βάση μεγάλο (γιατί στέγαζε μεγάλες οικογένειες).
Εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε για διαχείριση αποβλήτων παρόλο που δεν παράγουμε απόβλητα. Για τις 10-15 μέρες το χρόνο που ανοίγουμε τα σπίτια μας και βγάζουμε 5 κιλά σκουπίδια;
Η ΔΣΑ πρέπει να έχει στόχο την υγεία και την υγιεινή.
Ο προτεινόμενος σχεδιασμός είναι προφανές ότι στοχεύει δευτερευόντως σ΄ αυτό, καθώς ως κύριο στόχο έχει την αντιμετώπιση ταμειακών – οικονομικών πολιτικών. Η ΔΣΑ αντιμετωπίζεται με επιχειρηματικά κριτήρια δηλαδή το κέρδος και όχι κοινωνικά.
Το ΔΣ της ΠΣΕ ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση η οποία και δίνεται στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα και τα ΜΚΔ της ΠΣΕ. Οι όποιες ληφθείσες αποφάσεις μπορεί και πρέπει να ανακληθούν.
Η ΠΣΕ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ενημέρωσης των αποδήμων Ηπειρωτών και των κατοίκων της Ηπείρου.
Καλούμε,
 Όλους τους φορείς των Ηπειρωτών, τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις, τις Αδελφότητες, τους επιστημονικούς φορείς να απαιτήσουν και να προβάλλουν ένα πλαίσιο αιτημάτων για διεκδίκηση στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.
Την αντίθεση:
Στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων,
Στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των κατοίκων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την εναλλακτική επιλογή
• Πολιτικές μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων, αποκεντρωμένη διαχείριση, μηχανική ανακύκλωση των εναπομεινάντων σύμμεικτων αποβλήτων και το υπόλειμμα να οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
• Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και τοπική μεταφορά) των αποβλήτων, από τις υπηρεσίες του οικείου δήμου με εξασφάλιση σύγχρονου εξοπλισμού και υποδομής, ανθρώπινου δυναμικού και πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, μπορούν να υπάρξουν και συνεργασίες μεταξύ δήμων με τη δημιουργία κοινών πράσινων σημείων σε συνδυασμό με ΣΜΑ (Σταθμούς μεταφόρτωσης) κ.λπ..
• Μέτρα για τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας με δικαιώματα, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Ουσιαστική ενίσχυση σε αριθμό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού άσκησης περιβαλλοντικού ελέγχου με μόνιμη σχέση εργασίας στο δημόσιο.
• Ενιαίος Δημόσιος Φορέας Διαχείρισης των αποβλήτων με επιστημονικό σχεδιασμό και καμία επιπλέον επιβάρυνση των κατοίκων.
Το ΔΣ της ΠΣΕ καλεί τα μέλη της Συνομοσπονδίας (Ομοσπονδίες και αδελφότητες) να οργανώσουν συστηματική δράση ενημέρωσης το καλοκαίρι στις πολυπληθείς εκδηλώσεις (πανηγύρια, συνελεύσεις κατοίκων κλπ).
Να στείλουν επιστολή προς τα Δημοτικά Συμβούλια υπόδειγμα της οποίας είναι στη διάθεση τους στα γραφεία της ΠΣΕ.
Το ΔΣ της ΠΣΕ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της συγκρότησης κίνησης φορέων και ατόμων που θα συντονίσουν όλες τις αντιδράσεις.
  
Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ