.

Σάββατο, 8 Ιουλίου 2017

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων Τ. Καλογιάννη σε ημερίδα των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τ. Καλογιάννη στην ημερίδα με τίτλο: «Η Δυνατότητα αξιοποίησης των προϊόντων της κτηνοτροφίας μέσω των νέων προγραμμάτων Leader- Αγροτικής Ανάπτυξης», που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου
Κυρίες και Κύριοι,
Μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη μας Αλέξανδρου Καχριμάνη, σας καλωσορίζω, στη σημερινή εκδήλωση, στην οποία, θα παραθέσω, εν συντομία, τις θέσεις μας,  αναφορικά με τη δραστηριότητά μας για τον κλάδο σας.
Μόνιμη και διαρκής σταθερά της πολιτικής μας δραστηριότητας, από την εκκίνησή της μέχρι και σήμερα, είναι η ισόρροπη και δίκαιη στήριξη των οικονομικών αξιών του τόπου μας. Ακρογωνιαίος λίθος για την τοπική οικονομία αλλά και για την κοινωνική συνοχή του τόπου μας αποτελεί διαχρονικά η Αγροτική Οικονομία.
Είναι πιθανόν, ελάχιστοι πολιτικοί ιθύνοντες να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν την αγωνία και το μόχθο είτε του ελαιοπαραγωγού στον κάμπο της Άρτας, είτε του ιχθυοκαλλιεργητή της Σαγιάδας, είτε του παραγωγού κηπευτικών της Πρέβεζας, είτε του κτηνοτρόφου του Συρράκου ή της Αετομηλίτσας. Εργασία, κόπος και αγωνία που δεν τυγχάνουν ανάλογης ανταμοιβής.
Όμως, και όσο μας αφορά, η προώθηση των συμφερόντων των δραστηριοποιούμενων στον πρωτογενή τομέα, αποτέλεσαν και αποτελούν καίριο παράγοντα, καθοριστική συνιστώσα και διαρκή επιδίωξη στις πολιτικές μας διεκδικήσεις.
Για την οικονομία του χρόνου της παρούσας εκδήλωσης, κρίνω σκόπιμο να μην επεκταθώ στις πολλές, ποικίλες και καινοτόμες δράσεις τις οποίες έχουμε δρομολογήσει, και αφορούν ολιστικά τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, αλλά να αναφερθώ σε αυτά που, κυρίως, ενδιαφέρουν τον κλάδο σας.


Η ποιμενική κτηνοτροφία αποτελεί ιδιαίτερο πυλώνα της οικονομίας της Περιφέρειάς μας. Η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με διακριτά χαρακτηριστικά, διαφοροποιημένων στην ελληνική και διεθνή αγορά, βασίζεται στη διατροφή των ζώων στην πλούσια φυτική βιοποικιλότητα των ορεινών - αλπικών λιβαδιών μας, που αξιοποιούνται από τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, αποτελώντας σημαντικό νομευτικό πόρο για την ποιμενική αιγοπροβατοτροφία και την αγελαία βοοτροφία. Άλλωστε, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης έχει αποδοθεί σε έντονη, συνεχή και δυναμική διεκδίκηση για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων σας που συνδέονται με την χρήση των εκτάσεων αυτών.
Επίσης, και μετά από πετυχημένη συνεργασία των υπηρεσιών μας με τον σύλλογό σας, χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία και υλοποιήθηκαν, επιτυχώς, η κατασκευή νέων στεγάστρων ζώων καθώς και παρεμβάσεις στους δρόμους πρόσβασης στα ορεινά βοσκοτόπια. Προτιθέμεθα, με την αξιοποίηση της καλής αυτής πρακτικής, να επεκτείνουμε και σε άλλα σημεία τις εγκαταστάσεις αυτές. Παράλληλα, για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών για την διατήρηση της μοναδικής ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, προωθούμε την εγκατάσταση αυτόνομων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων μικρής ισχύος μέσω φωτοβολταϊκών panels.
Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο υλοποίησης του τοπικού προγράμματος LEADER της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ που θα εφαρμοστεί στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας οι κτηνοτρόφοι (κατά κύριο επάγγελμα και μη) μπορούν να επιδοτηθούν για την μεταποίηση των προϊόντων τους.
Στον τομέα του γάλακτος έως 600.000 ευρώ και με max ποσοστό ενίσχυσης 65% και στον τομέα του κρέατος έως 600.000 ευρώ με max ποσοστό ενίσχυσης 50%.
Ακόμη, από τα στοιχεία των υπηρεσιών μας, προκύπτει ότι στην πρώτη πρόσκληση του προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», συνολικού προϋπολογισμού 13,6 εκατ. ευρώ, υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου συνολικά 292 φάκελοι προς χρηματοδότηση, με τον προϋπολογισμό τους να φθάνει περίπου τα 6 εκατ. ευρώ.
Μετά από παρέμβασή μας, η οποία έγινε αποδεκτή και από την Ένωση Περιφερειών, πετύχαμε ώστε το υπόλοιπο αδιάθετο κονδύλιο της πρόσκλησης, να μη μεταφερθεί σε άλλες Περιφέρειες που είχαν υπερκαλύψει τον αρχικό προϋπολογισμό τους, αλλά να παραμείνει στη διαχείριση της  Περιφέρειάς μας και προσαυξανόμενο και κατά ποσοστό 10% να διατεθεί σε δεύτερη πρόσκληση που αναμένεται να δημοσιευτεί στο επόμενο δίμηνο.
Προκύπτουν, με τον τρόπο αυτόν, διαθέσιμα κονδύλια ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, που επαρκούν –κατ’ αναλογία- για την ένταξη 400 προτάσεων «Νέων Αγροτών» από όλη την Ήπειρο. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όσους, με επιχειρηματική τεκμηρίωση, επιθυμούν ή θέλγονται να δραστηριοποιηθούν στους τομείς της κτηνοτροφίας, της αμπελουργίας, των αρωματικών φυτών, των οπωροκηπευτικών, της μελισσοκομίας ή και άλλων καλλιεργειών. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, προβλέπεται με την έγκριση του φακέλου για ένταξη, ο κάθε δικαιούχος να λαμβάνει προκαταβολή ύψους έως και 15.000 ευρώ και ανάλογα με την πρόοδο της επένδυσης, να λαμβάνει ισόποση δόση μέχρι την ολοκλήρωσή της.
Κλείνοντας, όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει, η Περιφερειακή Αρχή από την ανάληψη των καθηκόντων της συμπαρίσταται σε κάθε πολίτη, αυτοαπασχολούμενο, επιτηδευματία, βιοτέχνη, αλλά σε κάθε επιχειρηματία οποιασδήποτε κλίμακας, για την προώθηση της παραγωγικής αξίας του τόπου μας.
Θα είμαστε πάντα στο πλευρό κάθε Ηπειρώτη που τιμά την πατρίδα, από οποιαδήποτε θέση και με οποιαδήποτε ιδιότητα.


ΠΗΓΗ: www.php.gov