Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: «ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ»


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
--------------------
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
--------------------
ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ No 7/20-4-2012, ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
AΠΟΦΑΣΗ 106 / 2012 Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η
------------------------------
«ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ»
Στο Καλπάκι και στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Πωγωνίου, σήμερα την 20η Aπριλίου 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19.30 συνεδρίασε σε ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου, μετά από γραπτή πρόσκληση του Προέδρου του, με αριθ.πρωτ. 8625 / 20-4-2012, που επιδόθηκε νόμιμα στους Δημοτικούς Συμβούλους και στο Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 95 [παρ. 4] & 96 του Δ.Κ.Κ. και του άρθρου 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010 , παρισταμένων και του Δημάρχου Κων/νου Καψάλη και του Ειδικού Γραμματέα του Δ.Σ. Διοικ. υπαλλήλου Σωτηρίου Μπράχου [για την τήρηση των πρακτικών].
Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι από τα [ 27 ] μέλη του Δ.Σ. Βρέθηκαν παρόντα τα [ 24 ] , ήτοι:
Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΟΝ
------ ------------------------------------------------
1. AΛΕΞΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜ.ΣΥΜΒ. ΝΑΙ
2. ΒΙΡΒΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ >> ΝΑΙ
3. ΓΑΛΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ >> ΝΑΙ
4. ΓΙΟΥΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ >> ΝΑΙ
5. ΓΚΕΓΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ >> ΝΑΙ
6. ΓΚΟΓΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ >> ΝΑΙ
7. ΓΚΟΓΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ >> ΝΑΙ
8. ΚΑΚΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ >> ΝΑΙ
9. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ >> ΝΑΙ
10. ΚΟΛΙΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ >> ΝΑΙ
11. ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ >> ΝΑΙ
12. ΜΑΓΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ >> OXI
13. ΜΑΣΤΟΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ >> OXI
14. ΜΑΤΣΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ >> ΝΑΙ
15. ΜΕΝΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ >> ΝΑΙ
16. ΜΕΝΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ >> ΝΑΙ
17. ΝΤΑΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ >> ΝΑΙ
18. ΝΤΟΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ >> ΝΑΙ
19. ΝΤΟΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ >> ΝΑΙ
20. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ >> ΝΑΙ
21. ΠΟΡΙΚΗΣ ΗΛΙΑΣ >> OXI
22. ΣΙΟΥΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ >> ΝΑΙ
23. ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗΣ >> ΝΑΙ
24. ΣΩΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ >> ΝΑΙ
25. ΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ >> ΝΑΙ
26. ΥΦΑΝΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ >> ΝΑΙ
27. ΦΩΤΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ >> ΝΑΙ
Μετά τη διαπίστωση της απαρτίας ο πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και προτού εισηγηθεί τo μόνο θέμα της ημερήσιας διάταξης, ζητά από το Δ.Σ. να αποφανθεί για το κατεπείγον της συνεδρίασης.
Το Δ.Σ. ομόφωνα αποφαίνεται για το κατεπείγον του μόνου θέματος της συνεδρίασης.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος εισηγούμενος στο μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, δίνει το λόγο στο Δήμαρχο, ο οποίος αναφέρει τα εξής: «Το τελευταίο διάστημα σε πολλά χωριά του Δήμου μας έχουν παρατηρηθεί πολλές ληστείες και μία δολοφονία. Αυτά τα γεγονότα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από το Δ.Σ. και γι’ αυτό ζήτησα την σύγκληση κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δ.Σ. με καλεσμένους τους Αστυνομικούς Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων της περιοχής μας και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου. Μετά από αυτά τα γεγονότα πολλοί συνδημότες μας δεν έρχονται στα χωριά τους, γιατί φοβούνται. Τελευταία έχουν μεταφερθεί πολλοί συνοριοφύλακες στα κέντρα, με αποτέλεσμα να έχουν αποδυναμωθεί όλα τα συνοριακά τμήματα φύλαξης. Γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Ξανά έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα, αλλά δεν είχαμε καμία βελτίωση. Αν δεν γίνει κάτι θα πρέπει να προβούμε σε κάποιες ενέργειες, όπως διαδήλωση στο Χάνι Δελβινάκι και κάποιες παραστάσεις στις αρμόδιες Αρχές.»
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στους παριστάμενους Αστυνομικούς Διευθυντές του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου και των Τμημάτων Συνοριακής φύλαξης Δελβινακίου και Καστάνιανης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα κρούσματα κλοπών που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα σε ακατοίκητα σπίτια πολλών χωριών της περιοχής, από οργανωμένες σπείρες πιθανόν από την Αλβανία και στις δράσεις από μέρους των με περιπολίες και προσαγωγές υπόπτων. Ακόμα αναφέρθηκαν στην μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στα τμήματά τους αλλά και στην έλλειψη των οχημάτων που έχουν στη διάθεσή τους, τονίζοντας ότι παρ’ όλες αυτές τις ελλείψεις κάνουν ότι μπορούν.
Μετά ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στους επικεφαλείς των παρατάξεων, ήτοι:
Ιωάννης Ντόντης: «Οι τοποθετήσεις των Διοικητών ήταν σωστές, ακούσαμε την αλήθεια. Ο Δήμος θα πρέπει να ανοίγει τέτοια θέματα, για να γνωρίζουν οι πολίτες την αλήθεια και να συντονίζονται οι προσπάθειες και οι δράσεις. Πολλές Υπηρεσίες καταργούνται και εμείς σαν Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να έχουμε πιο δυναμική αντίδραση και να μην μας αρκεί ένα ψήφισμα. Για το συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει να πάρουμε μία απόφαση με συγκεκριμένες δράσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Από Δευτέρα θα πρέπει να γίνει γνωστό το πρόβλημα σε όλους, να γίνουν διαδηλώσεις, να κλείσουν οι Υπηρεσίες του Δήμου, να στείλουμε την Απόφασή μας αυτή σε όλους τους αρμόδιους φορείς, Κυβέρνηση, Βουλευτές κ.λ.π. και αντιπροσωπεία μας να πάει στην Αστυνομική Δ/νση Ιωαννίνων. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί εάν δεν υπάρξουν κάποια μέτρα από την Πολιτεία. Να ενημερώσουμε όλους τους κατοίκους για το πρόβλημα και να βοηθήσουμε και ενισχύσουμε τα τμήματα συνοριακής φύλαξης της περιοχής μας. Το θέμα αυτό πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα».
Θεοφάνης Στεργίου: «Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας τι είναι εγκληματικότητα. Είναι δημιούργημα του συστήματος, το έχει ανάγκη γιατί έτσι δημιουργεί συντηρητικούς πολίτες. Τα Αστυνομικά τμήματα και φυλάκια έπρεπε να λειτουργούν κανονικά. Καλή είναι η συζήτηση, αλλά πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε το πρόβλημα καλά. Πρέπει να ενεργοποιηθούν και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι ώστε να προσέχουν και αυτοί τα χωριά τους.»
Χρήστος Μεντής:  "To πρόβλημα αυτό θα επιδεινωθεί, λόγω φτώχιας της κοινωνίας, υπάρχουν ζητήματα επιβίωσης. Ο λαός πρέπει να αντιδράσει, για να φύγει η εξαθλίωση. Οι Κυβερνήσεις έκαναν σκόπιμες πολιτικές ενέργειες. Δυστυχώς θα αρχίσει ο ρατσισμός να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Το ζήτημα είναι να γίνει καταγγελία στην Κυβέρνηση για την ευθύνη που έχει για το πρόβλημα αυτό της εγκληματικότητας. Τα χωριά έχουν ερημώσει, πρέπει να καλέσουμε τον κόσμο σε αγωνιστική κινητοποίηση, για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν και να καταγγείλουμε την Κυβέρνηση και τις Κυβερνητικές επιλογές".
Μετά από αυτά αφού πήραν το λόγο πάνω στο θέμα αυτό, όλα τα μέλη του Δ.Σ. με διάφορες τοποθετήσεις και προτάσεις, ο Πρόεδρος κάλεσε το Δ.Σ. ν’ αποφασίσει σχετικά.
Το Δ.Σ. μετά από διαλογική συζήτηση αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση
του Προέδρου, τις σχετικές διατάξεις του Δ.Κ.Κ. και σκέφτηκε νόμιμα, ομόφωνα,


Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι
Να ζητηθεί η πλήρη στελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των τμημάτων συνοριακής φύλαξης της περιοχής του Δήμου μας, σύμφωνα με το οργανόγραμμα της Υπηρεσίας τους και να απαιτηθεί η ανάκληση των αποσπάσεων και των διαθέσεων του προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες, γεγονός που προκαλεί πλήρη αδυναμία αστυνόμευσης, αφού με τα σημερινά δεδομένα υπηρετεί προσωπικό κατά 60% λιγότερο από το προβλεπόμενο.
Συστήνει Επιτροπή Αγώνα, για το ζήτημα της εγκληματικότητας που παρουσιάζεται στην περιοχή του Δήμου Πωγωνίου, αποτελούμενη από το Δήμαρχο, από τους επικεφαλείς των παρατάξεων και από ένα ακόμα μέλος κάθε παράταξης, η οποία εντός 15 ημερών θα φέρει στο Δ.Σ. πρόταση για τις περαιτέρω ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί το Δ.Σ.
Ο Δήμαρχος, οι επικεφαλείς των παρατάξεων και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. θα ζητήσουν συνάντηση με τον Προϊστάμενο της γενικής Αστυνομικής Δ/νσης Ιωαννίνων, από τον οποίο θα ζητήσουν:
α) πλήρη στοιχεία για τον αριθμό και τους λόγους των αποσπάσεων και των διαθέσεων του προσωπικού των Αστυνομικών τμημάτων και των τμημάτων συνοριακής φύλαξης, του Δήμου Πωγωνίου, που έχει έως τώρα γίνει.
β) Τροποποίηση της Απόφασης της Αστυνομικής Δ/νσης, ώστε τα οχήματα περιπολίας, να μη κινούνται αποκλειστικά επί του οδικού άξονα Καλπακίου – Κακαβιάς, αλλά επί του συνόλου του επαρχιακού δικτύου του Δήμου, πράγμα που θεωρεί το Δ.Σ. πολύ πιο ουσιαστικό.
Να ζητηθεί από την Κυβέρνηση:
α) Η ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων.
β) Η επανασύσταση του φυλακίου του Στρατού.
γ) Η οργανωμένη πολιτική με ενίσχυση των κινήτρων για επανεγκατάσταση νέων ανθρώπων στην περιοχή.
Ο Δήμος Πωγωνίου να βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία και να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στα Αστυνομικά τμήματα και στα τμήματα συνοριακής φύλαξης.
Το Δ.Σ. να προχωρήσει στη σύσταση συμβουλίου Παραβατικότητας.
Η απόφαση αυτή έλαβε α.α. 106 / 2012.
Συντάχθηκε, βεβαιώθηκε και υπογράφεται όπως ακολουθεί:


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ          ΤΑ ΜΕΛΗ

[Τ.Σ.] ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ    Υπογραφές