Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Σε ιδιώτες το 49% των δικτύων της ΔΕΗ


Το δρόμο για τη διάθεση σε ιδιώτες ποσοστού που μπορεί να φτάσει έως και το 49% των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που σήμερα ανήκουν στη ΔΕΗ, ανοίγει το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε από την αρμόδια υπουργό κα Τίνας Μπιρμπίλη και εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που ανατρέπει πλήρως τα μέχρι στιγμής δεδομένα σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.
Απέναντι στις πιέσεις ωστόσο της τρόικα και της Κομισιόν και προκειμένου να μην πέσει η συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΗ κάτω από το 51%, φαίνεται ότι επιλέγεται η ηπιότερη λύση της διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού των δικτύων σε ιδιώτες.
Πρόκειται δηλαδή για ένα μοντέλο «ήπιας» περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και αξιοποίησης της περιουσίας των δικτύων, που μπορεί να υλοποιηθεί είτε μέσω χρηματιστηρίου, είτε μέσω της απευθείας πώλησης ποσοστού σε ενδιαφερόμενους ή ακόμη και σε διεθνή εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης δικτύων που θα επιδείξει ενδιαφέρον.