Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

«Κοινό των Ηπειρωτών»: Πριμ έγκαιρης παράδοσης του έργου ανακατασκευής της Λεωφόρου Νιάρχου

 


Κι όμως συμβαίνει! 

Το Υπουργείο Υποδομών έκανε αποδεκτό το αίτημα της «Εργοδυναμικής Πατρών» για την καταβολή πριμ έγκαιρης παράδοσης του έργου ανακατασκευής της Λεωφόρου Νιάρχου και καλεί την Περιφέρεια Ηπείρου να πληρώσει το ποσό των 439.622,46 € από τις δικές της πιστώσεις!

Το έργο της Νιάρχου έχει λάβει συνολικά πέντε  παρατάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί. Αντί να ολοκληρωθεί τον  Ιούλιο του 2021 το έργο  τελειώνει το Δεκέμβριο του 2023 με δύο χρόνια καθυστέρηση. Παρόλα αυτά θα πάρει δώρο  «έγκαιρης παράδοσης» αφού το υπουργείο εκτίμησε ότι δεν ήταν με υπαιτιότητα της εταιρείας!

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» στην  συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου στις 23/7/2024  καταψήφισε την αποδοχή της απόφασης του Υπουργείου.

Αποτελεί πρόκληση για τους κατοίκους της Ηπείρου που καλούνται να πληρώσουν από το ταμείο της Περιφέρειας το δώρο στην εταιρεία «ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Τ.Ε.» που φτάνει το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Είμαστε αντίθετοι γιατί η απόφαση του υπουργείου λαμβάνεται σε μια περίοδο όπου  η κυβέρνηση της ΝΔ υποχρηματοδοτεί τη δημόσια υγεία και παιδεία και ταυτόχρονα με την πολιτική της αποτελεί παράγοντα επιδείνωσης των τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων: της ακρίβειας, των ακριβών ενοικίων, της απόκτησης στέγης, της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, του αυξημένου κόστους λειτουργίας και παραγωγής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον τα αναπτυξιακά έργα συρρικνώνονται και στην περιοχή μας, η ύπαιθρος ερημώνει και εγκαταλείπεται στη μοίρα της.

Επομένως, δεν μπορεί η κυβέρνηση να μοιράζει «δώρα» με χρήματα των πολιτών, τα οποία στερεί από την κοινωνία και τον τόπο. Η ταξική μεροληψία και πολιτική ιδεοληψία της ΝΔ προσκρούουν στις ανάγκες της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε την εταιρεία «ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Α.Τ.Ε.» να αποσύρει έστω και αυτή τη στιγμή το αίτημά της για τη λήψη της πρόσθετης καταβολής (πριμ) βάση του άρθρου 154 του ν. 4938/2022. Άλλωστε έχει πληρωθεί για το πραγματικό κατασκευαστικό τίμημα του έργου σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις που υπογράφηκαν.

Τέλος καλούμε το Υπουργείο Μεταφορών να αναιρέσει την απαράδεκτη απόφασή του η οποία ζημιώνει κατάφωρα την Ήπειρο και τους ανθρώπους της.