Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ώρα μηδέν για μέτρα και αποκρατικοποιήσεις

Η «καυτή» ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου.



Στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδριάζει αυτήν την ώρα, πέφτουν όλα τα επώδυνα εισπρακτικά μέτρα που θα σαρώσουν από το αφορολόγητο των πολιτών μέχρι τα ελάχιστα δώρα και επιδόματα που περνούν σήμερα οι εργαζόμενοι.
Βασικοί άξονες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο θα είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο περιορισμός του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, η μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και στοχευμένες κοινωνικές παροχές.
Πολλοί πάντως θεωρούν ότι δεν θα κλειδώσει στο σύνολό του το νέο πακέτο μέτρων καθώς οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης τρόικας δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Οι δυο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν στα μέτρα πάνω από 6 δισ. ευρώ για φέτος (και συνολικά 26 δισ. ως το 2015).
Το οικονομικό επιτελείο, αν και ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος στις περικοπές δαπανών, εξετάζει να επιβάλει νέα «χαράτσια».
Στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σχέδια για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα και στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας ενώ μελετάται η μείωση του αφορολογήτου ορίου για τα φυσικά πρόσωπα και η πλήρης κατάργηση του για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Παράλληλα εξετάζεται η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% ή 19% μετά το 2012 η διατήρηση του συντελεστή 6,5% για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις & φάρμακα, μειώσεις στις πρόσθετες αμοιβές των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και νέες περικοπές στο ΠΔΕ.


Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση θα πρέπει να επεξεργαστεί τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πρόταση του πρόταση του προέδρου του Eurogroup.


Την ίδρυση ενός μη κυβερνητικού φορέα με τη συμμετοχή και «επιτηρητών» της Ε.Ε., που αναλάβει την πώληση των δημοσίων επιχειρήσεων, αλλά και την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας Ο πρόεδρος του Eurogroup υποδεικνύει στην Αθήνα το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησε η Γερμανία μετά την ενοποίηση, για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ανατολικής Γερμανίας.
Στο θέμα της ακίνητης περιουσίας και αφού δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες και καθυστερήσεις το ΥΠ.ΟΙΚ σχεδιάζει να διαθέσει άμεσα σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες επενδυτές τα δύο πρώτα πακέτα ακινήτων ( ένα αναμένεται τον Ιούνιο και ένα τον Δεκέμβριο) ενώ το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσεις εάν θα προχωρήσει σε μακροχρόνια παραχώρηση ή σε απευθείας πώληση τους.