Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΣΑΣ: Πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος


Πρόταση προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και στη σχετική επιτροπή του κόμματος κατέθεσε ο πρώην Υπουργός Αντώνης Φούσας για βαθιές και ρηξικέλευθες τομές μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας θεωρεί πως η κοινωνία αλλά και οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν να γίνουν στη δημόσια διοίκηση και στο πολιτικό σύστημα βαθιές τομές ως η μόνη λύση για να βγει η χώρα από το σημερινό αδιέξοδο.
Σύμφωνα με τον κ. Φούσα, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί το 2013, μετά δηλαδή την παρέλευση πέντε ετών από την τελευταία αναθεώρησή του.
Για το λόγο αυτό ο κ. Φούσας εισηγήθηκε στον Αντώνη Σαμαρά και στη σχετική επιτροπή που συστάθηκε υπό την προεδρία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, να αρχίσει αμέσως, πρώτη εκείνη, το δημόσιο διάλογο με τους αρμόδιους φορείς (Κόμματα, Νομικές Σχολές, Δικηγορικούς Συλλόγους και Συνταγματολόγους), έτσι ώστε να τεθούν για προβληματισμό και συζήτηση οι προς αναθεώρηση διατάξεις.
Ο κ. Φούσας εισηγείται την αναθεώρηση 16 βασικών άρθρων του Συντάγματος, περιέχει δε και στην πρότασή του και σχετική συνοπτική αιτιολογία για κάθε αναθεωρητέα διάταξη, αλλά και την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να γίνει ο διάλογος και ο προβληματισμός για τελική διατύπωση του κειμένου κάθε αναθεωρητέας διάταξης.
Οι κυριότερες διατάξεις του Συντάγματος των οποίων ο κ. Φούσας προτείνει την αναθεώρηση είναι οι εξής:
1.Άρθρο 16 Σ: Να επιτραπούν και στη χώρα μας τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια. Κατοχύρωση του πανεπιστημιακού ασύλου μόνο για τους φοιτητές και καθηγητές και κατάργησή του για τους εξωπανεπιστημιακούς.
2.Άρθρο 29 Σ: Διαφάνεια των πολιτικών κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών (αντικειμενικός έλεγχος και κυρώσεις).
3.Άρθρο 32 Σ: Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις Εθνικές Εκλογές.
4.Άρθρο 41 παρ. 2 Σ: Κατάργηση της διάταξης περί δυνατότητας του Πρωθυπουργού να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εθνικές εκλογές για δήθεν «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας».
5.Άρθρο 51 Σ: Μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 που είναι σήμερα, σε 150 ή 200, και αυτό ιδίως, λόγω μεταβίβασης πλέον πολλών αρμοδιοτήτων στους νέους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας κατά τον «Καλλικράτη».
6.Άρθρο 62 Σ: Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και το ακαταδίωκτο των βουλευτών.
7.Άρθρο 81-83 Σ: Ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του Βουλευτού και Υπουργού. Καθιέρωση θητείας για τους Υπουργούς.
8.Άρθρο 86 Σ: Αναθεώρηση της διάταξης αυτής και αλλαγής του Νόμου περί ποινικής ευθύνης Υπουργών και ιδίως κατάργηση της ειδικής και σύντομης παραγραφής των αδικημάτων τους.
9.Άρθρο 90 παρ. 5 Σ: Επιλογή των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων.
10.Άρθρο 100 Σ: Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
11.Άρθρο 103 Σ: Θέμα μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και αξιολόγησής τους.
Όλα τα παραπάνω και ολόκληρη την πρότασή του για συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Φούσας την κοινοποίησε και προς τους δύο αντιπροέδρους του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και σε άλλους αρμόδιους φορείς.
http://epirusonline.gr/