Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Εκδηλώσεις μνήμης για τη μάχη της Κόνιτσας την Κυριακή 10 Ιανουαρίου

Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων στην μάχη της Κόνιτσας (Δεκέμβριος 1947-Ιανουάριος 1948) τελέστηκε χθες στην ακριτική κωμόπολη.
Οι επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν με λαμπρότητα από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.), ξεκίνησαν με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα και τη συμμετοχή ιερέων της Μητρόπολης.
Ακολούθησε η τελετή μνημοσύνου στον κατάμεστο Ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία και προσκυνητών από διάφορα μέρη της Ελλάδος.
 Κεντρικός ομιλητής ο κ. Χρ. Παντούλας, ο οποίος περιέγραψε το κλίμα εκείνης της εποχής και αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα γεγονότα της μάχης, αναδεικνύοντας το μεγαλείο και τον ηρωισμό των υπερασπιστών της Κόνιτσας.


Στη σύντομη ομιλία του ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας αντιπαρέβαλε τα όσα συνέβησαν εκείνη την εποχή με τα όσα συμβαίνουν σήμερα. Μίλησε για τα σημερινά νομοθετήματα που πλήττουν την ίδια την υπόσταση της πατρίδας μας και αναφέρθηκε στον ηρωισμό των πεσόντων της Κόνιτσας, οι οποίοι δεν επέτρεψαν την διαίρεση της Ελλάδας.
Στις χθεσινές εκδηλώσεις παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι ενώσεων αποστράτων και αντιστασιακών οργανώσεων, μέλη του παραρτήματος της Βασιλικής Ενώσεως κ.α.
Στη συνέχεια όλοι μαζί μετέβησαν στο κοιμητήριο της Άνω Κόνιτσας όπου βρίσκεται το μνημείο και αρκετοί τάφοι στρατιωτικών που έπεσαν στη μάχη.
Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση στο ενοριακό κέντρο του Μητροπολιτικού ναού, όπου υπήρχε και μια έκθεση με χάρτες, δημοσιεύματα και άλλα στοιχεία εκείνης της περιόδου.