Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Άκης Τσελέντης: «Πιθανότητα πρόκλησης σεισμών σε περιοχές εξόρυξης πετρελαίων είναι αντίστοιχη της βλάβης σε αεροπλάνο»

Ο καθηγητής σεισμολογίας, διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Άκης Τσελέντης μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Δ. Χατζής προσκεκλημένος της Κίνησης Πολιτών «Σώστε την Ήπειρο – όχι στη χερσαία εξόρυξη πετρελαίων», τόνισε την ανάγκη σύστασης ενός κρατικού φορέα που θα παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή όπου θα αναπτυχθούν, αν αναπτυχθούν, γεωτρήσεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Ο κ. Τσελέντης ανέλυσε το φαινόμενο των σεισμών και εστίασε στον τρόπο που πιθανά συνδέονται οι σεισμοί σε μια περιοχή όπου γίνεται εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Μίλησε με τεχνοκρατική γλώσσα, για το θέμα που γνωρίζει, δε μπήκε σε πολιτικές διενέξεις, άφησε μόνο κάποιες αιχμές για την πολιτική δημοσίων σχέσεων της κοινοπραξίας και ξεκαθάρισε μύθους που κυκλοφορούν εσχάτως, όπως για παράδειγμα ότι οι γεωτρήσεις θα βλάψουν ή θα μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα των Ιωαννίνων.
Ο κ. Τσελέντης απάντησε σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, στα οποία αναφέρθηκε ο ρόλος του στις προ εικοσαετίας σεισμικές έρευνες της Energean Oil and Gas στο Καλπάκι.

Το σημείο αυτό ωστόσο, μαζί με την κριτική του σεισμολόγου για τα δημοσιεύματα που τον κατηγόρησαν άδικα, όπως υποστήριξε, ανέδειξε τη δική του θέση να προτιμηθεί ένα μοντέλο σεισμικών ερευνών που ονομάζεται «παθητική σεισμική τομογραφία» το οποίο δεν περιλαμβάνει εκρήξεις αλλά μικρούς τεχνητούς υπόγειους σεισμούς.
Το μοντέλο αυτό, όπως υποστήριξε, εφευρέθηκε στις προ εικοσαετίας σεισμικές έρευνες της Energean Oil and Gas και εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου σήμερα.
Το ποιο σημαντικό σημείο της ομιλίας του κ. Τσελέντη ήταν η αναφορά του στην πιθανότητα πρόκλησης σεισμών σε περιοχές με εξορυκτική δραστηριότητα.
Όπως είπε, η πιθανότητα είναι αντίστοιχη της βλάβης σε αεροπλάνο. Δεν την απέκλεισε και επικαλέστηκε διεθνή βιβλιογραφία για να αποδείξει πως είναι ο τρίτος λόγος πρόκλησης σεισμών από ανθρωπογενή αιτία, οι εξορύξεις.
Στο σημείο αυτό υποστήριξε πως το κόστος παρακολούθησης από έναν κρατικό και αδιάβλητο φορέα, της σεισμικής δραστηριότητας σε μια περιοχή εξορύξεων, είναι αμελητέο και το προσδιόρισε σε 150.000-200.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον όμως όπως είπε, είναι ότι οι εταιρείες δε θέλουν να ξέρουν γι’ αυτό και προκάλεσε τους ανθρώπους που ανησυχούν, να επιβάλλουν τη σύσταση ενός τέτοιου φορέα.