Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Νέα μεγάλη υστέρηση στα έσοδα


Συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σήμαναν τα στοιχεία των εσόδων για τον Μάρτιο, τα οποία συνέχισαν να κινούνται σε έντονα αρνητικό ρυθμό απόρροια της παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

Τα αποτελέσματα του εγκλωβισμού της χώρας στο «τούνελ» της ύφεσης αποτυπώνονται στην πορεία της πραγματικής οικονομίας και φυσικά των εσόδων. Παρά τις μεγάλες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία, οι εισπράξεις του δημοσίου πάνε απ’ το κακό στο χειρότερο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, εξέλιξη που προκάλεσε μείωση εκατοντάδων εκατ. ευρώ στο φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η υστέρηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού διευρύνθηκε στο 1,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση πολλών από τα μέτρα που εντάχθηκαν στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό.

Οι συνολικές αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους του φετινού προϋπολογισμού (υστερήσεις εσόδων και υπερβάσεις δαπανών) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ.

Αν συνυπολογιστεί και η επιβάρυνση του φετινού προϋπολογισμού από τη νέα ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 κατά 2,5 δισ. ευρώ ή κατά 1,2% του ΑΕΠ (στα 24,4 δισ. ευρώ ή στο 10,6% του ΑΕΠ), ο συνολικός «λογαριασμός» των νέων μέτρων που θα απαιτηθούν για να καλυφθούν η περυσινή και η εκτιμώμενη φετινή υπέρβαση του ελλείμματος θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ.