Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Μειώσεις και στις συντάξεις

Αυξήσεις ορίων ηλικίας, επιβολή τριπλού ΛΑΦΚΑ και αύξηση εισφορών στα ταμεία.


Μετά τις μειώσεις των μισθών, μικρότερες θα είναι και οι συντάξεις που από το 2015 θα χορηγούν τα Ταμεία στα 60 με 40 χρόνια και στα 65 με λιγότερα χρόνια ή με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών.

Οι εξοικονομήσεις ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2010 με το νόμο για το νέο ασφαλιστικό, επιβάλλοντας τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας και των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση, εξαιρώντας μόνο όσους θεμελίωσαν έως 31/12/2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Στο ίδιο πλαίσιο:
Αυξήθηκε η ποινή για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις όσων δεν θεμελίωσαν δικαίωμα έως 31/12/2010 (από 4,5% σε 6% ετησίως που υπολείπεται και έως 30% για 5 χρόνια νωρίτερης συνταξιοδότησης).
Καθιερώθηκε η επιβολή ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
Κόπηκαν τα δώρα και το επίδομα αδείας στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και στις συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ. Για τους υπόλοιπους τα δώρα ορίστηκαν σε 400 ευρώ για Χριστούγεννα, 200 ευρώ για Πάσχα και 200 ευρώ για επίδομα αδείας.

Επικουρικές - ΛΑΦΚΑ
Στο ίδιο πλαίσιο και σε εφαρμογή του Μνημονίου:
Αυστηροποιούνται τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ.
Περιορίζεται, από τον Ιούλιο, η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Περικόπτονται οι αναπηρικές συντάξεις με ελέγχους και αυστηροποίηση κριτηρίων.


Θα αυξηθεί μέσα στο καλοκαίρι η παρακράτηση εισφοράς ΛΑΦΚΑ (6% - 14%) στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ (και διπλή εισφορά για όσους εισπράττουν από 1.700 ευρώ και πάνω και έχουν συνταξιοδοτηθεί με εθελούσια σε ηλικίες κάτω των 60 ετών).
Θα επιβληθεί κλιμακωτή εισφορά (3% - 10%) τύπου ΛΑΦΚΑ στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
Θα μειωθούν, από 1/1/2012, οι επικουρικές συντάξεις, με βάση αναλογιστικές μελέτες που ολοκληρώνονται σταδιακά έως το φθινόπωρο.
Θα μειωθούν τα εφάπαξ (άμεση μείωση 10% θα γίνει στα ποσά εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων).


Θα επιβληθούν, σταδιακά, νέες ενιαίες παροχές υγείας με αύξηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και με επέκταση της εφαρμογής των ηλεκτρονικών συνταγών για εξετάσεις, φάρμακα κ.α.


Θα καθιερωθούν και θα ισχύσουν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τις συντάξεις από 1/1/2015 (αναλογική σύνταξη με βάση όλο τον εργασιακό βίο για τους νέους και αναλογικό τμήμα για όσους δεν συνταξιοδοτούνται έως τότε).