Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 10% που θα φθάσει το 25% έως το 2013


Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα φθάσει το 25% έως το 2013 προωθεί το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κόστος εργασίας αλλά και την αδήλωτη εργασία.
Ειδικότερα, από την 1η Ιουλίου θα αρχίσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας µε «αντάλλαγμα» τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά 10% σε πρώτη φάση. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση και σε περιοχές, κλάδους και είδος ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα καθοριστούν µε υπουργική απόφαση.
Όπως προκύπτει από τη σχετική ρύθμιση, οι επιχειρήσεις και (για πρώτη φορά) οι εργαζόμενοί τους που θα ενταχθούν, αλλά θα παραβιάσουν το σύστημα της ηλεκτρονικής καταγραφής της ώρας προσέλευσης και της ώρας αποχώρησης από την εργασία, θα πληρώνουν πρόστιμα.
Πρόστιμο και τρίμηνη κατάργηση της έκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν και όσες επιχειρήσεις εγκαταστήσουν αλλά δεν χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα. Το ποσοστό έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι αρχικά 10% και θα φτάσει σε βάθος χρόνου στο 25%.