Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ποιοι «Καποδιστριακοί» Δήμοι δεν χρωστούν


H διαδικασία καταγραφής των χρεών των Δήμων της χώρας, μια προσπάθεια δύσκολη, χρονοβόρα που για πρώτη φορά στα χρονικά επιχειρήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, έφθασε στο τέλος της φέρνοντας στο φως μια αλήθεια καθόλου ευχάριστη για την Αυτοδιοίκηση.
Στις περιπτώσεις συνενώσεων ενός υπερχρεωμένου Δήμου με έναν υγιή, ο νέος «Kαλλικρατικός» Δήμος να μη χρεωθεί με τα βάρη του προβληματικού, ωστόσο θα απαιτηθεί μακρύ χρονικό διάστημα, μέχρι οι νέες διοικητικές ενότητες να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως ενιαίοι Δήμοι.
Aναζητώντας τους λόγους της υπερχρέωσης πολλών OTA, η απάντηση είναι μάλλον απλή και την παραδέχονται σε κατ' ιδίαν συζητήσεις στην πλειοψηφία τους οι αιρετοί: Το κακό σύστημα διαχείρισης, η έλλειψη οικονομικού σχεδιασμού και ελέγχου και παράλληλα «αγκάθι» υπήρξε και το υπερπλεονάζον προσωπικό.
Σε κάθε περίπτωση ο επιτακτικός χαρακτήρας του προβλήματος φαίνεται ότι πλέον έχει γίνει αντιληπτός τόσο από την Κυβέρνηση και την Aυτοδιοίκηση, όσο και από τους απλούς πολίτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπερχρεωμένων Δήμων οι προηγούμενες Δημοτικές αρχές δεν επανεξελέγησαν.
Το υπουργείο Eσωτερικών εκτιμά πως με το πρόγραμμα εξυγίανσης του «Kαλλικράτη», τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που τίθενται και τον αυστηρό έλεγχο της Ελεγκτικής Επιτροπής που θεσπίστηκε, θα υπάρξει μείωση ή εξάλειψη των χρεών μέσα στα επόμενα πέντε με έξι χρόνια. Ωστόσο θα απαιτηθεί μια εκ βάθρων αλλαγή νοοτροπίας και από τους αιρετούς και εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα!
H εικόνα των υπερχρεωμένων δήμων μπορεί να είναι εκείνη που υπερισχύει, ωστόσο δεν αφορά το σύνολο των OTA της χώρας.
«Καποδιστριακοί» Δήμοι «φωτεινά παραδείγματα» στη λίστα, που κατόρθωσαν να μη βρεθούν στην μετα-Kαλλικρατική εποχή κουβαλώντας χρέη του παρελθόντος στο νέο «Καλλικρατικό» Δήμο Πωγωνίου είναι οι ακόλουθοι: Δελβινακίου, Kαλπακίου, Λάβδανης και Πωγωνιανής.