Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Γενική Γραμματέας στην παρουσίαση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τα Στενά Παρακάλαμου, τα Όρη Παραμυθιάς καθώς και τα Όρη Τσαμαντά, Φιλιατών

Στους στόχους και το στρατηγικό σχεδιασμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας μέσω των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (Ε.Π.Μ.) αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Βίκυ Ευταξά στον χαιρετισμό της στη διάρκεια των ημερίδων που πραγματοποιήθηκαν στην Παραμυθιά και τους Φιλιάτες την Παρασκευή και το Σάββατο (11-12/4/2014) και αφορούν στις περιοχές:
«Στενά Παρακάλαμου (GR2120007)» και «Όρη Παραμυθιάς (GR2120008)»«Όρη Τσαμαντά, Φιλιατών, Φαρμακοβούνι, Μεγάλη Ράχη (GR2120009)».
Οι ημερίδες διοργανώθηκαν από την   Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε συνεργασία με τους Δήμους Σουλίου και Φιλιατών στο πλαίσιο δημοσιοποίησης των Ε.Π.Μ., και της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης.

«Στόχος μας είναι να κερδίσουμε το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης και μέσα από τις Ε.Π.Μ. να σχεδιάσουμε όλοι μαζί την προώθηση δράσεων που θα σέβονται τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της κάθε περιοχής και ταυτόχρονα θα ενισχύουν την τοπική οικονομία με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους κατοίκους» υπογράμμισε στο χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας Βίκυ Ευταξά.
Ειδικότερα, αναπτύσσοντας το στρατηγικό σχεδιασμό των Ε.Π.Μ. η Γενική Γραμματέας μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ με προϊσταμένη αρχή τη Δ/νση Περιβάλλοντος με γνώμονα την προστασία των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων και χωρίς αυτό να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη δράσεων από τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών.
Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, ουσιαστικά θα καλύψουν το ανεπαρκές καθεστώς προστασίας του πολύτιμου οικοσυστήματος των περιοχών που εκτείνονται στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσπρωτίας & Ιωαννίνων. Άλλωστε, οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας και περιλαμβάνονται στo Δίκτυο NATURA 2000.
Έτσι, ερχόμαστε τώρα, με τις Ε.Π.Μ. να θεσπίσουμε συγκεκριμένους κανόνες τους οποίους εδώ και χρόνια οφείλουμε στο:
Περιβάλλον, Τους φορείς αλλά και Τους πολίτες της περιοχής.
Ταυτόχρονα, θα αποτελέσουν το γνώμονα για να χαράξουμε από κοινού τον μελλοντικό καταστατικό χάρτη της κάθε περιοχής ώστε μέσα από την ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων να αποτελέσει ένα αναντικατάστατο εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης.
Στην κρίσιμη αυτή προσπάθεια, τον βασικότερο ρόλο θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με τη Δ/νση Περιβάλλοντος τόσο σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού, όσο και σε επίπεδο συντονιστικού και εποπτικού ρόλου σε σχέση με τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, τα ειδικά χωροταξικά κλπ, καθώς και τις επικείμενες αλλαγές στη νομοθεσία που κυοφορούνται είτε στο ΥΠΕΚΑ, είτε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 
Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Αποκεντρωμένης διοίκησης βασίζεται σε φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές και σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ώστε να εξασφαλίζονται:
Η πολυπλοκότητα και η φυσική ισορροπία των οικοσυστημάτων, καθώς και η συνύπαρξη τους με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, Η αξιοπιστία των αναπτυξιακών στόχων για τον κάθε τόπο λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές του, όπως στις συγκεκριμένες περιοχές η στήριξη και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, της γεωργίας της μεταποίησης, των ειδικών μορφών τουρισμού (κυνηγετικός, θρησκευτικός κ.α.), των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε σχέση πάντα και με τις απαιτούμενες υποδομές π.χ. διανοίξεις δρόμων κ.α..
Σίγουρα θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι να τα πραγματοποιήσουμε, γι’ αυτό και θέτουμε τις συγκεκριμένες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες στη διαδικασία διαβούλευσης προκειμένου οι φορείς να καταθέσουν έως τις 25/4/2014 τις δικές τους προτάσεις.
Στη κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα, η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε δεν αφορά απλά και μόνο στη δημοσιονομική ανάκαμψη αλλά αφορά κύρια, στη στροφή όλων μας προς ένα αειφόρο παραγωγικό μοντέλο και αυτό καλούμαστε σήμερα να σχεδιάσουμε και στη συνέχεια να υλοποιήσουμε προς όφελος της περιοχής και των τοπικών κοινωνιών».


ΠΗΓΗ: www.apdhp-dm.gov.gr