Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Νέα μέτρα από Δευτέρα 12 Οκτωβρίου

Τι θα ισχύει για μάσκες, εστίαση, θέατρα

Από Δευτέρα 12 Οκτωβρίου νέα μέτρα μπαίνουν ξανά στη ζωή όλων των Ελλήνων, χωρίς αυτά όμως να επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά μας.

Ουσιαστικά η παρουσίαση του επιδημιολογικού χάρτη ασφάλειας και προστασίας που έγινε χτες αποσαφηνίζει:

α) το πόσο επικίνδυνη είναι κάθε περιοχή σχετικά με την εξάπλωση του Covid-19 και β) τι μέτρα ισχύει ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεται.

Ειδικότερα ο χάρτης που παρουσίασαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Ο χάρτης εντάσσει τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους. Πιο συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα:

EΠΙΠΕΔΑ

Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας (πράσινο)

Επίπεδο 2 – Επιτήρησης (κίτρινο)

Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης (πορτοκαλί)

Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο)

Από τι εξαρτάται το επίπεδο κινδύνου σε κάθε περιοχή

Όπως αναφέρει η Πολιτική Προστασία, ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους. 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής.


Ανά περιφέρεια η εφαρμογή των μέτρων – Εξαιρέσεις

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις, που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή σε επίπεδο δήμου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Οι κανόνες που μπαίνουν στη ζωή μας από την Δευτέρα

Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε και κάποιες τροποποιήσεις που θα περιλαμβάνει ο χάρτης αυτός σε επιμέρους κανόνες που ίσχυαν έως σήμερα.

Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

1) Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα. Με λίγα λόγια σε κάθε γωνιά της Ελλάδα θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα και έξω όπου υπάρχει συνωστισμός.

2) Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια.

Πιο συγκεκριμένα: 

Οι επιχειρήσεις των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 1 δεν θα λειτουργούν από τη 1 έως τις 5 το πρωί. 

Στο επίπεδο 2 από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και στο επίπεδο 3 από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.

3) Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις:

Στο επίπεδο 1. τα 100 άτομα,

Στο επίπεδο 2. τα 50 άτομα

Στο επίπεδο 3 τα 9 άτομα

4) Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

5) Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής:

Επίπεδο 1 στο…  65%

Επίπεδο 2 στο … 50%

Επίπεδο 3 στο… 30%

6) Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε:

Επίπεδο 1…. 80%

Επίπεδο 2…..65%

Επίπεδο 3….50%

Πού θα βρείτε τον χάρτη

Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr και η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο

β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή

γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Επιπλέον ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.