Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Με 8 κλιμάκια και νέους συντελεστές η φορολογία ακινήτων

Aπό το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο με νέα κλίμακα, η οποία θα έχει 8 ή 10 φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% και θα φτάνουν μέχρι 3% για μεγάλης αξίας ακίνητα, ενδεχομένως άνω των 5 εκατ. ευρώ, θα τεθεί σε εφαρμογή ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαμορφωθούν οι τελικές ρυθμίσεις για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα, ο οποίος από το 2013 θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Με στόχο την είσπραξη 3 δισ. ευρώ ετησίως από την εφαρμογή του νέου φόρου, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται την κλίμακα με βάση την οποία θα υπολογίζεται ο νέος φόρος.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας εξετάστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της τρικομματικής επιτροπής για το φορολογικό. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.

Ο φόρος θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα, ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια, από τα οποία αναμένονται έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η επιβολή φόρου και στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα σημάνει νέα ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν το επόμενο έτος να υποβάλουν το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία για τα εκτός σχεδίου ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους (αγροτεμάχια, οικόπεδα, βοσκότοποι κ.ά.). Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν διαθέτει ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για να επιβάλει τον νέο φόρο και στα εκτός σχεδίου ακίνητα.
Υπολογισμός
Με βάση κλίμακα θα υπολογιστεί και ο φόρος που θα πληρώσουν τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις, τράπεζες κ.λπ.) για την ακίνητη περιουσία τους, ο οποίος υπολογίζεται να αποδώσει έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα νέα σενάρια για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα που αποκτούν οι φορολογούμενοι πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Το νέο σχέδιο που εξετάζεται τώρα προβλέπει την αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων με την εφαρμογή ενός συντελεστή 15% ή 20% από το πρώτο ευρώ.
Αγορές ακινήτων
«Πόθεν έσχες»
Επανέρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2013 το «πόθεν έσχες» για την αγορά κατοικιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να καταργήσει, και μάλιστα ένα έτος νωρίτερα απ' ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, την απαλλαγή που ισχύει σήμερα από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» για την αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας ή εξοχικής κατοικίας, καταστήματος, οικοπέδου, αγροτεμαχίων κ.λπ.) και για την ανέγερση οικοδομής ή πισίνας.
Η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για αγορά ή ανέγερση ακινήτων είχε ανασταλεί από τις 17 Δεκεμβρίου 2010. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν απέφερε στα ταμεία του Δημοσίου τα προσδοκώμενα έσοδα, αλλά ούτε βοήθησε την αγορά των ακινήτων. Ετσι αποφασίστηκε η επαναφορά του «πόθεν έσχες».

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr