Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Το Κεράσοβο Πωγωνίου κηρύχτηκε ιστορικός τόπος, λόγω των ναζιστικών θηριωδιών

Με πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, το Κεράσοβο Πωγωνίου ανακηρύχτηκε ιστορικός τόπος. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου το φετινό Αύγουστο θα πραγματοποιηθούν μεγαλειώδεις εκδηλώσεις στη μνήμη των συγχωριανών μας, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.


Δελτίο Τύπου
Το Κεράσοβο Πωγωνίου είναι ένα μικρό χωριό στα βορειοδυτικά του Νομού Ιωαννίνων, σε απόσταση περίπου πενήντα πέντε χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και είκοσι από την έδρα του νέου Δήμου Πωγωνίου (Καλπάκι). Έχει χτιστεί αμφιθεατρικά σε μια πανοραμική και επικλινή τοποθεσία στις βορειοδυτικές πλαγιές της οροσειράς του Κασιδιάρη. Απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από τη νέα εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς (θέση «Χάνι Δελβινάκι»). Δεν ήταν ποτέ μεγάλο ή πλούσιο χωριό και κύριες πηγές βιοπορισμού των κατοίκων του ήταν η γεωργία, η κτηνοτροφία και τα εμβάσματα των εσωτερικών και εξωτερικών μεταναστών.
Στις 13 Αυγούστου 1944 τα ξημερώματα γερμανικές φάλαγγες εισέβαλαν στο Κεράσοβο. Έγιναν αντιληπτοί από ορισμένους Κερασοβίτες που κοιμόνταν στα αλώνια τους. Αυτοί ειδοποίησαν τους υπόλοιπους. Όσοι πρόλαβαν αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο στα γύρω δάση ενώ οι άλλοι κρύφτηκαν στα υπόγεια. Οι Γερμανοί στρατιώτες εισέβαλαν στα σπίτια και πραγματοποίησαν έρευνες και συλλήψεις.
 
Όρισαν σαρανταοχτάωρη προθεσμία για να παραδοθούν οι δράστες των δολιοφθορών που είχαν πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες στην ευρύτερη περιοχή, αλλιώς οι αιχμάλωτοι θα εκτελούνταν με συνοπτικές διαδικασίες.
Τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου του 1944, ανήμερα τις γιορτής της Παναγίας, της προστάτιδας του χωριού, αδιαφορώντας για την ιερότητα της ημέρας οι κατακτητές πήραν τους ομήρους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά, και τους οδήγησαν στη σπηλιά όπου σήμερα βρίσκεται ο Σταυρός. Εκεί, αφού πρώτα έβαλαν φωτιά στη σπηλιά, εκτέλεσαν τους ομήρους και τους πέταξαν μέσα. Κατά μαρτυρίες, πριν εκτελεστούν, οι όμηροι φώναξαν «πατρίδα- ελευθερία». Παράλληλα οι επιδρομείς έβαλαν φωτιά στα σπίτια Το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ απεβίωσαν εξαιτίας των κατακτητών 28 ΚΕΡΑΣΟΒΙΤΕΣ. Ο τόπος ιστορικός και ο τρόπος που εκτελέστηκαν μαρτυρικός.
Τελικά, έπειτα από πολύχρονους αγώνες, με την υπ’ αριθμόν ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΝΣΑΚ/24152/3405/316/21/02/2013 απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού η περιοχή του χωριού Κεράσοβο Πωγωνίου Ιωαννίνων στην οποία εκτυλίχθηκαν τα ανωτέρω δραματικά γεγονότα κηρύσσεται Τόπος Ιστορικός. Παράλληλα η Αδελφότητα ενημερώνει ότι το φετινό Αύγουστο θα πραγματοποιηθούν μεγαλειώδεις εκδηλώσεις στη μνήμη των συγχωριανών μας, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.