Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Βαγγέλης Αργύρης: Προβλήματα και προοπτική της αμπελουργίας

Ο Βαγγέλης Αργύρης, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), αναφέρεται σε άρθρο του για τις προοπτικές αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αμπελοοινικός κλάδος τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει ο αμπελουργικός σχεδιασμός προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τομέα.
«…Το μέγεθος και το είδος των προβλημάτων που επείγει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο, το υποδηλώνουν οι ίδιοι οι αριθμοί: οι αμπελουργικές εκτάσεις μειώνονται συνεχώς, με ενδεικτική τη μείωση κατά 5.000 εκτάρια από το 2009 έως το 2014, ο αμπελουργικός πληθυσμός προσεγγίζει τις 160.000, αλλά στην πλειονότητά του είναι γερασμένος, η μέση αμπελουργική εκμετάλλευση είναι μόλις 4 στρέμματα. Στοιχεία, που κάθε άλλο παρά συνάδουν με το δυναμικό προφίλ που θα περίμενε κανείς από έναν κλάδο, εξωστρεφή προ πολλού και δεκτικό στην καινοτομία. Χωρίς αμφιβολία, η αμπελουργία όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο μεγάλο στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και στην προσπάθεια διείσδυσης του ελληνικού κρασιού στις ξένες αγορές μέσω του στρατηγικού σχεδίου Marketing και brading. Για τον απλό λόγο ότι οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις δεν είναι βιώσιμες.
Ο έλληνας αμπελουργός (και μιλάμε για το 82,5% του αμπελουργικού κόσμου) καλείται να είναι ανταγωνιστικός, καλλιεργώντας μόλις 4 στρέμματα, με υψηλό καλλιεργητικό κόστος και πολλαπλές επιβαρύνσεις λόγω της οικονομικής κρίσης (υπερφορολόγηση, ασφαλιστικό). Το θέμα, συνεπώς, είναι να υπάρξουν εκείνες οι πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τον επαγγελματισμό στην αμπελουργία και θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων σε συνάρτηση πάντα με το στρατηγικό σχέδιο για το κρασί.

Η ΕΔΟΑΟ, σε πλήρη συμφωνία με τον ΣΕΟ και την ΚΕΟΣΟΕ, συγκρότησε ήδη επιτροπή, με τη συμμετοχή και διακεκριμένων επιστημόνων, όπως ο καθηγητής του Γεωπονικού κ. Σταυρακάκης, για τον Αμπελουργικό Σχεδιασμό, ενώ ξεκίνησε κύκλο επαφών με την Πολιτεία σε μια προσπάθεια συστράτευσης και στήριξης του εγχειρήματος», αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο.