Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Φορολογικός έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων

Εφιάλτης έχει γίνει για χιλιάδες φορολογούμενους ο νέος τρόπος φορολογικών ελέγχων μέσω τραπεζικών καταθέσεων. 
Οι φορολογικές αρχές έχουν στην φαρέτρα τους όπλα, όπως η άμεση άρση του τραπεζικού απορρήτου, η επέκταση της χρονικής έκτασης του ελέγχου στο παρελθόν και οι διατάξεις περί προσαύξησης περιουσίας.
Οι φορολογούμενοι καλούνται να δικαιολογήσουν συναλλαγές, που ενδεχομένως να μη θυμούνται.

Ουσιαστικά η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί τον φορολογικό έλεγχο του μέλλοντος, μέσω του οποίου θα συγκεντρώνονται σημαντικά από τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς του κάθε φορολογούμενου.
Τι καλείται να δικαιολογήσει ο φορολογούμενος


Βάση των στοιχείων, που επεξεργάζεται η υπηρεσία, συνήθως ο φορολογούμενος καλείται να δικαιολογήσει ένα πολύ υψηλό ποσό, το οποίο μπορεί να ανέρχεται σε επίπεδα εκατομμυρίων ευρώ και έτσι ο φόρος που θα κληθεί να πληρωθεί να είναι και αυτός υπέρογκος. 
Χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι ο συντελεστής φόρου μπορεί να φτάσει το 45 % που μαζί με τις προσαυξήσεις, οι οποίες φτάνουν μέχρι και το 120% του φόρου δημιουργούν ένα ποσοστό της τάξεως του 99% περίπου. Το σύνολο του ποσού δηλαδή!
Στο κρίσιμο αυτό σημείο καταλαβαίνουμε, ότι θα πρέπει να γίνει μια πολύ προσεκτική προσέγγιση μέσω του αποτελεσματικού χειρισμού από τον φορολογούμενο και των εξειδικευμένων συμβούλων του, όπου με την παροχή των κατάλληλων στοιχείων και ισχυρισμών το ποσό που έχει ο φορολογούμενος να αιτιολογήσει μπορεί να μειωθεί αισθητά και έτσι κατ’ επέκταση να μειωθεί κατά πολύ  και ο επιβαλλόμενος φόρος που θα προκύψει στο τέλος.
Το ποσό, βέβαια, δεν μειώνεται με κάποιο μαγικό τρόπο, αλλά με την κατάλληλη  χρήση των οδηγιών που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών όλο αυτό το διάστημα για αυτές τις περιπτώσεις.
Ενδεικτικά οδηγίες ανά διαστήματα έχουν αναφέρει την ανάλωση κεφαλαίου, τα χρηματικά διαθέσιμα που υπήρχαν την 31/12/1999, οι μετοχές , τα ομόλογα , τα επενδυτικά προγράμματα, τα ρέπος, οι προθεσμιακές καταθέσεις που αγοράστηκαν πριν τις 31/12/1999 και πουλήθηκαν πριν την επίμαχη περίοδο. 
Επίσης, έχουν αναφέρει τις εισαγωγές συναλλάγματος ανάλογα με την φορολογική κατοικία, τον επιμερισμό των χρημάτων μεταξύ των συνδικαιούχων των λογαριασμών, τις επανακαταθέσεις χρημάτων, τις μεταφορές μεταξύ των τραπεζικών λογαριασμών, τις εξαγορές προθεσμιών και επενδυτικών προϊόντων, τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και άλλες αρκετές οδηγίες, που αν  ο εξειδικευμένος σύμβουλος τους φορολογούμενου χρησιμοποιήσει με κατάλληλους χειρισμούς μπορεί τα αποτελέσματα να είναι κατά πολύ δικαιότερα για τον ελεγχόμενο.
Αναφέρουμε την λέξη «δικαιότερα», διότι όταν από τον φορολογούμενο ζητείται να θυμηθεί και να προσκομίσει στοιχεία για συναλλαγές που είχαν γίνει π.χ. 15 χρόνια πριν, σίγουρο είναι, ότι το αποτέλεσμα θα είναι άδικο προς αυτόν, δεδομένου, ότι πολλές φορές στοιχεία δεν έχουν ούτε οι ίδιες οι τράπεζες ή για να βρεθούν απαιτούνται μαντικές ικανότητες των εμπλεκομένων.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr