Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης "Θ. Παπαγιάννης"

 

Στο πλαίσιο της ευεργετικής συνέργειας και συνύπαρξης τέχνης και επιστήμης,  με έμφαση στο δίπολο καλαισθησίας και πρόληψης, το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», στο Ελληνικό Ιωαννίνων, στο πρόγραμμα του 14ου Συμποσίου Γλυπτικής. 

Πλήθος κόσμου, κατοίκων αλλά και επισκεπτών απόλαυσε την αρμονία της εξαιρετικής δημιουργίας του Καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Παπαγιάννη και του Συντονισμού της ημερίδας πρόληψης και αλληλεγγύης του Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Στέφανου Φούσα. 

Στο ρόλο του, ως οικοδεσπότης, ο κ. Παπαγιάννης καλωσόρισε τον Συντονιστή Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετική τη δράση του Οδοιπορικού σε ολόκληρη τη χώρα και για πρώτη φορά στο Ελληνικό» και ευχαρίστησε τον κ. Φούσα και την επιστημονική ομάδα των συνεργατών του για την ανταπόκριση στην πρόκλησή του.

 Η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης κ. Αγνή Νάκου, σταθερά παρούσα στις εκδηλώσεις του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης, εξήρε την άοκνη και ακατάπαυστη εθελοντική δραστηριότητα του π. Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Ο Αντιδήμαρχος Δήμου Βορείων Τζουμέρκων κ. Αιμίλιος Πατσούρας απηύθυνε «ένα μεγάλο ευχαριστώ στον συγχωριανό κ. Παπαγιάννη και στον Καθηγητή Καρδιολογίας για την επιτυχή εκδήλωση ενημέρωσης των πολιτών και επισκεπτών του Ελληνικού». 

Ο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων του Μουσείου, επισήμανε την καθοριστική σημασία της πετυχημένης μεταφοράς συμπυκνωμένης και τεκμηριωμένης γνώσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα, από την  επιστημονική ομάδα του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης. Ο κ. Μιχαήλ Νικολός, Καρδιολόγος, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας αναφερόμενος στα οφέλη της πρόληψης και στη δράση του Οδοιπορικού.

Στη θεματική ενότητα της αλληλεγγύης  και στις προοπτικές αξιοποίησης των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής αναφέρθηκε ο ακούραστος Βελλαΐτης επιστήμονας κ. Ελευθέριος Γείτονας. Την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Καθηγητής κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής-Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Metropolitan General («Η σημερινή κατάσταση των λοιμώξεων»), ο κ. Γιάννης Γουδέβενος Καθηγητής Καρδιολογίας, π. Πρόεδρος της ΕΚΕ («Τι πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε ή να καθυστερήσουσε το Καρδιαγγειακό Επεισόδιο;»), η κ. Λαμπρινή Τάτση, Συντονίστρια 2ης ΤΟΜΥ, Γενικός Ιατρός («Καρκίνος μαστού και τραχήλου της μήτρας»), ο κ. Κίμων Τσουκανέλης, Ουρολόγος («Καλοήθης και κακοήθης υπερπλασία προστάτη»), η κ. Σίσυ Τασολάμπρου, Ειδικός Γαστρεντερολόγος – Ενδοσκόπος («Πρόληψη καρκίνου παχέως εντέρου»), η κ. Σοφία Ζουρούδη, Νευρολόγος («Άνοια: Νόσος ή φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης;»), ο κ. Κώστας Τσαγκλής, Δικηγόρος, («Νομική Προστασία στην υγεία») και ο κ. Σταύρος Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Ο εθισμός στο Διαδίκτυο»).