Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Ιωάννινα: Εκδήλωση μνήμης για την ίδρυση της Ανατολής και την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

 


Εκδήλωση μνήμης για την ίδρυση της Ανατολής, οργάνωσε το πρωί της Κυριακής η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και η Δημοτική Κοινότητα Ανατολής.

Η Ημέρα Μνήμης ταυτίζεται με δύο ιστορικά γεγονότα. Στις 14 Σεπτεμβρίου  του 1932, οι πρώτοι κάτοικοι της Ανατολής, οι ξεριζωμένοι από διάφορες γωνιές του Πόντου και της Μικράς Ασίας, θεμελίωσαν το παλιό πέτρινο σχολείο κι έδωσαν το όνομα «Ανατολή» στη νέα τους κοινότητα,   για να τους θυμίζει τη γενέθλια γη που άφησαν πίσω τους.

Είναι η ίδια μέρα, 14 του Σεπτέμβρη που ταυτίζεται με την πυρπόληση της Σμύρνης, δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1922. Ημερομηνία που καθιερώθηκε με απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 1998 ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Σήμερα, στεκόμαστε εδώ στην Ανατολή, σε αυτό τον τόπο που φιλοξένησε τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, για να τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη θύμηση των προγόνων μας, που βίωσαν την ανείπωτη τραγωδία της καταστροφής, της βίας, και του ξεριζωμού από τις προγονικές τους εστίες.

Η Ανατολή αποτελεί ζωντανή μαρτυρία αυτής της ιστορίας. Εδώ εγκαταστάθηκαν οικογένειες που άφησαν πίσω τους τα πάντα: τα σπίτια, τη γη τους, τις παραδόσεις τους. Ήρθαν εδώ αναζητώντας ένα νέο ξεκίνημα, κουβαλώντας τις μνήμες και τα τραύματα από τις φρικαλεότητες που υπέστησαν. Ο τόπος μας τους δέχθηκε και έγινε το νέο τους σπίτι. Από αυτούς τους ανθρώπους που είχαν το κουράγιο και την αποφασιστικότητα να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, αντλούμε και εμείς δύναμη και έμπνευση.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής μάς υπενθυμίζει τη σημασία της ειρήνης, της συνύπαρξης, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης. Ζούμε σε έναν κόσμο που συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, και οι αξίες αυτές είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Ως πόλη, ως κοινωνία, ας αγωνιστούμε για ένα μέλλον όπου οι γενιές που έρχονται θα γνωρίζουν την ιστορία και με τα διδάγματα απ’ αυτή να παλέψουμε να μην βιώσουμε ξανά τον πόνο.

Με σεβασμό και τιμή, αποτίνουμε σήμερα φόρο τιμής στους προγόνους μας, και δεσμευόμαστε να διαφυλάξουμε τη μνήμη τους, για να συνεχίσει να μας καθοδηγεί στις δικές μας προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο».