Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Προ των πυλών έλεγχοι και κατασχέσεις

Σε μεγαλοφορολογούμενους και χιλιάδες οφειλέτες

Σε απόλυτη προτεραιότητα βάζει το υπουργείο Οικονομικών, τους φορολογικούς ελέγχους και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχειών οφειλετών, σε μία προσπάθεια να αντλήσει έσοδα για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του.
Όπως αναφέρει το www.euro2day.gr , οι σχετικοί έλεγχοι που έγιναν τον Ιανουάριο απέδωσαν καρπούς, με περίπου 5.000 οφειλέτες να διαπιστώσουν το «χέρι της εφορίας» στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους αλλά και σε μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά βοηθήματα, ενοίκια ή άλλα έσοδά τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι νέες δράσεις επέφεραν εισπράξεις ύψους 280 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Ιανουάριο. Πρόκειται για αύξηση πάνω από 150%, σε σχέση με αυτήν του ιδίου διαστήματος για το 2012.
Προσδοκία του υπουργείου Οικονομικών είναι τα σχετικά έσοδα να ανέλθουν ετησίως στα 3 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο εντείνει τους ελέγχους, με τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη να ζητεί τη διενέργεια τακτικού ελέγχου στους 1.750 φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Αξίζει να σημειωθεί πως, με βάση το Μνημόνιο θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί 1.900 έλεγχοι σε μεγαλο-φορολογούμενους, ωστόσο μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 495.