Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση για τα ακίνητα του Δημοσίου

Με αφορμή τη μεταβίβαση ακινήτων του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ, ανακοινώνονται τα εξής:
Η Περιφέρεια Ηπείρου, δεν εμπλέκεται, ούτε και έχει ερωτηθεί για τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Άποψη και θέση της Περιφερειακής Αρχής είναι ότι τα ακίνητα του Δημοσίου, δεν πρέπει να μένουν ανενεργά επιβαρύνοντας το κοινωνικό σύνολο, αλλά να αξιοποιούνται προς όφελος του με αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τα προηγούμενα χρόνια, κινήθηκε έγκαιρα και πέτυχε ακίνητα - από τα χαρακτηριζόμενα ως "φιλέτα" - του Δημοσίου να περιέλθουν στην κυριότητα της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αξιοποιηθούν για στέγαση υπηρεσιών, ανέγερση διδακτηρίων κ.α..

Μεταξύ άλλων, η Περιφέρεια Ηπείρου παρέδωσε στο Δήμο Ιωαννιτών με σκοπό την ανέγερση σχολικών συγκροτημάτων το οικόπεδο των στρατιωτικών φούρνων και χώρο του πρώην νοσοκομείου "Χατζηκώστα", που είχαν εξασφαλιστεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.
Διεκδίκησε και πέτυχε την παραχώρηση πτέρυγας των πρώην κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την οποία με πόρους της ανακαίνισε και σήμερα χρησιμοποιείται από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Παράλληλα διεκδικεί την παραχώρηση και του υπόλοιπου κτιρίου, ώστε να ανακατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ.
Στην Πρέβεζα πέτυχε την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου του Αγίου Ανδρέα και μάλιστα την Τρίτη έγινε η τελική σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επίσης έχει προωθήσει αίτημα - το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση - για την παραχώρηση του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου (στρατιωτικές εγκαταστάσεις) για χρήση από υπηρεσίες Πολιτισμού.
Στην Άρτα πέτυχε την παραχώρηση έκτασης 15 στρεμμάτων του στρατοπέδου "Παπακώστα" για χρήση της από τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
Εκτός αυτών:
Έχει προβεί σε αλλεπάλληλες παραστάσεις προς το Υπουργείο Υγείας για την αξιοποίηση του κτιρίου του ΠΕΔΥ Ιωαννίνων, είτε για λογαριασμό του ΕΚΑΒ, είτε για άλλες ανάγκες.
Έχει ζητήσει την παραχώρηση του χώρου των πρώην στρατιωτικών φυλακών Ιωαννίνων για ανέγερση σχολείου ή αθλητικού κέντρου, αίτημα που τελικά δεν ικανοποιήθηκε.
Όσα αναφέρθηκαν είναι ενδεικτικά των επίπονων προσπαθειών που καταβλήθηκαν και καταβάλλονται από την Περιφερειακή Αρχή για τη διεκδίκηση δημοσίων ακινήτων.
Ακόμη και σήμερα, θεωρούμε ότι υπάρχει χρόνος ώστε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διεκδικήσουν ή και να μετάσχουν στις διαδικασίες παραχώρησης ακινήτων του Δημόσιου, έχοντας όμως συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησής τους.
Σε ο, τι αφορά την Περιφερειακή Αρχή, όποιο δημόσιο ακίνητο κρίνεται κατάλληλο προς αξιοποίηση για κοινωφελείς σκοπούς, θα διεκδικείται, είτε για χρήση του από την Περιφέρεια, είτε από άλλους φορείς.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr