Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας οι εκδηλώσεις για το «έτος Κώστα Κρυστάλλη»

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και η τοπική κοινότητα Συρράκου σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Συρρακιωτών, έχουν προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων για τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννησή του, ανακηρύσσοντας το 2018 «έτος Κώστα Κρυστάλλη».
 Η αρχή γίνεται το Σάββατο 21 Ιουλίου με μια σημαντική ημερίδα στο Συρράκο, εκεί που γεννήθηκε ο ποιητής του βουνού και της στάνης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος έχει θέσει υπό την αιγίδα του τις εκδηλώσεις.
-Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11:00 π.μ. με Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, ενώ θα ακολουθήσει στις 11:30 επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του ποιητή.
-Στις 12:00 το μεσημέρι θα γίνουν στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου «Κώστας Κρυστάλλης» τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ποιητή, φιλοτεχνημένης από τον γλύπτη, ομότιμο καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρο Παπαγιάννη, στον οποίο έκανε ειδική μνεία ο κ. Σεντελές.
Το κύριο μέρος της εκδήλωσης αφορά την ημερίδα με θέμα «2018, έτος Κώστα Κρυστάλλη-150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή», στο πρόγραμμα της οποίας αναφέρθηκε το μέλος της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων, πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων Ιπποκράτης Αλέξης.
Στην έναρξή της, ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς θα απαγγείλει ποιήματα του Κ. Κρυσταλλη και εν συνεχεία οι συγγραφείς Παντελής Μπουκάλας και Βασίλης Γκουρογιάννης θα μιλήσουν με θέματα «Κρυστάλλης και Δημοτικό Τραγούδι» και «Όταν το ποιητικό σώμα γίνεται αύρα», αντίστοιχα.
Απόσπασμα από το διήγημα «Τα μάρμαρα και τα χαλάσματα» του συρρακιώτη λογοτέχνη θα διαβάσει η συγγραφέας-ηθοποιός Ελένη Ζιώγα και ημερίδα θα κλείσει με ανάγνωση της εισήγησης με θέμα «Ο Κώστας Κρυστάλλης ως πεζογράφος» του κριτικού λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, ο οποίος δε θα μπορέσει να παρευρεθεί στην εκδήλωση.
 Θα ακολουθήσει σύντομο παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τα χορευτικά τμήματα των Συνδέσμων Συρρακιωτών, ενώ στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας του Βαγγέλη Γιωτόπουλου με θέμα την μετακίνηση των κτηνοτρόφων του Συρράκου στα χειμαδιά.
-Στη 1:45 το μεσημέρι θα παρατεθεί επίσημο γεύμα.
 Τα υπόλοιπα μέλη της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων είναι οι πρόεδροι των Συνδέσμων Συρρακιωτών Αθηνών Ελευθερία Γκαρτζονίκα, Πρέβεζας Σπύρος Νταλαούτης και Φιλιππιάδας και κάμπου Χρήστος Σκαμνέλος, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πάτρας Μανόλης Μαγκλάρας και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ευάγγελος Αυδίκος.