Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Αφορολόγητο, φοροαπαλλαγές και ενοίκια «στραγγαλίζουν» τους πολίτες

Επιπλέον φόρους κατά 11,5% ή κατά 1.33 δισ. ευρώ θα εισπράξει το 2014 το κράτος από τη φορολογία, που σημαίνει ότι θα βάλουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους όπως λέει στο newpost.gr ο φοροτεχνικός κ. Ηλίας Χατζηγεωργίου προκύπτουν κυρίως από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την αλλαγή κλιμακίων για μισθωτούς και συνταξιούχους, την αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων και τις αλλαγές για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις με την κατάργηση του αφορολόγητου.
1. Κατάργηση φοροαπαλλαγών
Οι φοροαπαλλαγές που καταργούνται είναι οι εξής:
- Ενοίκιο πρώτης κατοικίας
- Δάνειο πρώτης κατοικίας
- Ασφάλιστρα
- Έξοδα για δίδακτρα
 ενώ διατηρούνται οι απαλλαγές για γιατρούς και οι δωρεές για τους μισθωτούς.
Ενδεικτικό είναι όπως επισημαίνει στο newpost.gr ο κ. Χατζηγεωργίου πως ένας φορολογούμενος μπορούσε να εξοικονομήσει Ως και 120 ευρώ από την έκπτωση ενοικίου πρώτης κατοικίας ή από τα ασφάλιστρα ή από τα δίδακτρα.



2.Αλλαγή κλιμακίων για μισθωτούς και συνταξιούχους
Τίθεται σε ισχύ νέα κλίμακα για μισθωτούς-συνταξιούχους, η οποία έχει συντελεστή 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, 32% για 25.001-42.000 ευρώ και 42% για μεγαλύτερα.
Το αφορολόγητο πλέον θα υπολογίζεται ως έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ και η οποία έκπτωση μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος. Η έκπτωση ισχύει μόνο για εισοδήματα μέχρι 41.000 ευρώ.
Εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων στην εφορία για το 25% του εισοδήματος αλλά για το ποσό των αποδείξεων που δεν συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 22% αντί για 10% που ίσχυε.
3. Αυτοτελής φορολόγηση ενοικίων
Αλλάζει ριζικά ο τρόπος φορολόγησης των ενοικίων καθώς μέχρι φέτος το εισόδημα από ενοίκια προστίθετο στο εισόδημα και φορολογείτο ενιαία ενώ από φέτος θα φορολογούνται αυτοτελώς, χωρίς φοροαπαλλαγές και αφορολόγητο ως εξής:
- Ενοίκια έως 12000 ευρώ φόρος 10%
- Ενοίκια από 12001 ευρώ και πάνω φόρος 33%
Με αυτό το μέτρο επιβαρύνονται όσοι εισπράττουν χαμηλά ενοίκια ενώ «ανακουφίζονται» όσοι λαμβάνουν υψηλά ενοίκια. 
Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηγεωργίου κάποιος ο οποίος είχε εισόδημα 3.000 ευρώ το χρόνο μόνο από ενοίκια πέρυσι δεν πλήρωνε τίποτα ενώ φέτος θα κληθεί να πληρώσει 300 ευρώ. 
Από την άλλη κάποιος με εισόδημα μόνο από ενοίκια που είναι 100.000 ευρώ θα φορολογηθεί φέτος με 33% αντί 45% που φορολογήθηκε πέρυσι.
4. Κατάργηση αφορολόγητου ελεύθερων επαγγελματιών
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες- επιχειρήσεις θα φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ και έως τις 50.000 με 26% ενώ από τις 50.000 ευρώ και πάνω με 33%.
Χαρακτηριστικό είναι πως ένας ελεύθερος επαγγελματίας με κέρδη 5000 ευρώ πέρυσι δεν πλήρωσε τίποτα ενώ φέτος θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1300 ευρώ.
4. Ενιαίος φόρος ακινήτων
Ο ενιαίος φόρος ακινήτων που ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί αναμένεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους φορολογούμενους καθώς θα φορολογούνται οικόπεδα και ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται και σήμερα απαλλάσσονται από το χαράτσι.
Την ίδια ώρα τεκμήρια και έκτακτη εισφορά- πλέον ονομάζεται εισφορά αλληλεγγύης- παραμένουν ως είχαν.

ΠΗΓΗ: www.newpost.gr