Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε σχετικά με τη λήψη μέτρων προστασίας της Ελληνικής ΠΟΠ φέτας στη διεθνή αγορά

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής  Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων, κ. Γιάννη Καραγιάννη, προς τους υπουργούς Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, σχετικά με τη λήψη μέτρων προστασίας της Ελληνικής ΠΟΠ φέτας στη διεθνή αγορά.
Στην ερώτηση αναφέρεται ότι ένα από τα βασικά εθνικά, παραδοσιακά και εξαγώγιμα προϊόντα είναι η φέτα, η οποία παράγεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα.  Παρόλα αυτά, η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για τη φέτα, η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού, που να εντοπίζει παραβάσεις στην Ε.Ε. αλλά και στην παγκόσμια αγορά, προβληματίζει τους εξαγωγείς τυροκόμους αλλά και τους παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος, οι οποίοι νιώθουν απροστάτευτοι. Ο κίνδυνος για τα παραδοσιακά μας τυροκομεία και τις ελληνικές εταιρείες παραγωγής φέτας ΠΟΠ, είναι υπαρκτός και υποθηκεύει το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι προδιαγραφές της ελληνικής φέτας ΠΟΠ είναι αυστηρές και συγκεκριμένες. Τα προβλήματα εντοπίζονται στην αυθαίρετη χρήση του ονόματος «φέτα» από εταιρίες παραγωγής λευκών τυριών, ευρωπαϊκών η τρίτων χωρών, καθώς και στην χρήση ελληνικών ονομάτων, τοπωνυμιών, εικόνων και συμβόλων, σε προϊόντα «τύπου» φέτας που παραπλανούν τον καταναλωτή στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο ποσοστό της διεθνούς αγοράς καλύπτεται από παντός τύπου λευκά τυριά, που φέρουν καταχρηστικά την ένδειξη φέτα.


Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω,  οι κ.κ. υπουργοί ερωτώνται σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβούν και ποια μέτρα σχεδιάζουν να λάβουν για την προστασία της Ελληνικής (ΠΟΠ) φέτας στη διεθνή αγορά, μέσω των Ελληνικών φορέων εξωστρέφειας, των εμπορικών ακολούθων στις πρεσβείες μας στο εξωτερικό, των ξένων πρεσβειών στην Αθήνα και των ελεγκτικών μηχανισμών στις μονάδες εστίασης τουριστικών περιοχών.