Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Καθαρίστηκε το φράγμα Καλαμά

Για να μην ...πνίγονται περιοχές της Θεσπρωτίας.



Μια σημαντική παρέμβαση, έστω και μη ανάθεση σε ιδιώτη αφού ίδια μέσα δεν υπάρχουν, έγινε από την Περιφέρεια στη Θεσπρωτία, στα πλαίσια της αντιπλημμυρικής προστασίας.
Πρόκειται για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του φράγματος Καλαμά, όπου τα θυροφράγματα δεν ...ανταποκρίνονταν και πλημμύριζαν οι παρακαλάμιες περιοχές.
Τον περασμένο Νοέμβριο και στις αρχές Δεκεμβρίου με τις μεγάλες βροχοπτώσεις στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, διοχετεύτηκε...αναγκαστικά, τεράστιος όγκος νερού στον Καλαμά και ...πνίγηκαν περιοχές όπως η Βρυσέλλα και άλλες, αφού το φράγμα δεν έπαιξε το ρόλο του.
Για να αποφευχθεί και φέτος παρόμοιο πρόβλημα η Περιφερειακή Ενότητα και ο αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης έδωσαν, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας, οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα που προέρχονταν, από την κακή λειτουργία των δύο θυροφραγμάτων και από τους κορμούς των δένδρων που παγιδευόταν στα διαχωριστικά βάθρα του φράγματος.


Για την αντιμετώπισή τους, όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια, προγραμματίστηκαν και έγιναν:
-Ανάθεση στον υπεύθυνο Τεχνικό (Διπλ. Μηχανολόγο) του Υδροηλεκτρικού σταθμού μέσω ετήσιας σύμβασης, του έργου : «Συντήρηση - αδιάλειπτη ηλεκτρική τροφοδοσία- λειτουργία των δύο θυροφραγμάτων του φράγματος Καλαμά σε συνάρτηση με τις παροχές σε περιόδους εντόνων βροχοπτώσεων»
Έτσι το άνοιγμα και κλείσιμο των θυροφραγμάτων γίνεται με ορθολογικό τρόπο σε σχέση με την εξέλιξη ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινόμενων στα ανάντη τμήματα του φράγματος, ώστε να αποφευχθούν (κατά το δυνατόν) φαινόμενα υπερχείλισης κατά μήκος του ποταμού (περιοχές Βρυσέλλας κ.λπ.).
-Ανάθεση σε ειδικά συγκροτημένο συνεργείο του έργου της απομάκρυνσης κορμών δέντρων μεγάλων διαστάσεων στα διαχωριστικά βάθρα της γέφυρας του φράγματος, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών ο υπερχειλιστής καθαρίζει πλέον σε όλο το μήκος του και θα μπορέσει να διοχετεύσει στα κατάντη τμήματα του φράγματος τεράστιες ποσότητες νερού (μαζί με τα θυροφράγματα).

ΠΗΓΗ: www.neoiagones.gr