Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Όχι» στην αναδιάρθρωση χρέους


Η ελληνική κυβέρνηση είναι κατά της αναδιάρθρωσης χρέους επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σήμερα το πρωί σε συνέδριο των Financial Times στην Αθήνα.


«Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια θέση με την οποία η κυβέρνηση δεν συντάσσεται», ξεκαθάρισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.


Αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012-2015, το οποίο προβλέπει παρεμβάσεις ύψους 23 δισ. ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η υλοποίησή του δεν μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, περιορισμό των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ και στοχευμένες κοινωνικές παροχές.


Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε οριζόντιες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές.


Μιλώντας για το πρόγραμμα αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, έδωσε έμφαση σε τομείς υποδομών, όπως στα λιμάνια, καθώς και στους τομείς της ενέργειας και των τυχερών παιχνιδιών, όπου η κρατική συμμετοχή μπορεί να μειωθεί, χωρίς να απεμποληθεί το δημόσιο συμφέρον και οι στρατηγικές συμμετοχές.


Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας βαθιάς ύφεσης. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο, ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η ανάπτυξη θα προχωρήσει με θετικούς ρυθμούς.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου έθεσε ως στόχους τη δημιουργία μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων και τους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς που θα προκύψουν μέσα από την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.


«Είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε μία δυνατή οικονομία. Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση και οι Έλληνες πιο σίγουροι. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον δρόμο που ακολουθούμε», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.