Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Μέτρα σοκ, 23 δισ. ευρώ την περίοδο 2012 – 2015

Περισσότερο επώδυνα μέτρα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, καθώς το ύψος του διευρύνεται από 22 σε 23 δισ. ευρώ, για την τετραετία 2012-15, το οποίο θα υλοποιηθεί σε περιβάλλον αβεβαιότητας που δημιουργεί η ύφεση ή οι προβλεπόμενοι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που έχουν ήδη προσυμφωνηθεί με την «τρόικα» και θα ανακοινωθούν επισήμως μέχρι και την Παρασκευή το αργότερο, είναι:


1. Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων διορθωτικών ενεργειών για το μέγεθος της απασχόλησης, δηλαδή εφαρμογή της αναλογίας προσλήψεων αποχωρήσεων 1 προς 5 ή και μεγαλύτερης. Η εφαρμογή των αλλαγών θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου 2011 και θα αποδώσουν περίπου 4,6 δισ. ευρώ, στην προσεχή τετραετία, που σημαίνει μείωση της δαπάνης για μισθούς κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το χρόνο, μέσω των μειώσεων επιδομάτων κυρίως των υψηλόμισθων υπαλλήλων.


2. Η αναθεώρηση των κοινωνικών επιδομάτων με στόχο την περικοπή τους από τους «υψηλόμισθους». Στόχος είναι η μείωση των επιδομάτων προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας, τα οποία η τελευταία έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ τα προσδιορίζει σε ετήσιο εισόδημα 6.897 ευρώ ανά άτομο και σε 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με 2 ανήλικα τέκνα. Επίσης εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα εφαρμοστούν σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα. Από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1% - 2% του ΑΕΠ ήτοι 2,3 - 4,6 δισ. ευρώ.


3. Η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται περίπου για περίπου 950 απαλλαγές, που θα αποδώσουν στα δημόσια ταμεία περίπου από 4,6 έως και 9 δισ. ευρώ.


4. Η ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης το 2011, με την πλήρη υλοποίηση των προβλεπόμενων εξοικονομήσεων. Πρόκειται για τη συρρίκνωση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο 10% του συνόλου και νέες συγχωνεύσεις Ταμείων.


5. Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Η λειτουργική αξιολόγηση η οποία θα αποτελέσει πηγή πληροφόρησης για αυτή την πτυχή του σχεδίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αφορούν κυρίως στις γενικευμένες μετατάξεις προσωπικού.


6. Η φορολογική μεταρρύθμιση για την απλούστευση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της φορολογικής διοίκησης. Η σχετική νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2011.


7. Το κλείσιμο των μη αναγκαίων φορέων του δημόσιου τομέα από το δεύτερο τρίμηνο του 2011, όπως για παράδειγμα των λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού, που «έχουν ξεπεράσει τον αρχικό τους σκοπό».


8. Η αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ. Το νομοσχέδιο ήδη ψηφίστηκε και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου, αλλά η τρόικα θέλει και αποτελέσματα. Τον Απρίλιο θα αξιολογηθεί η πρώτη φάση εφαρμογής του και θα αποφασίσει αν χρειάζεται συμπλήρωμα. Από τις αλλαγές στην προσεχή τετραετία θα εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1% του ΑΕΠ ήτοι 2,3 δισ. ευρώ.


9. Η μείωση των στρατιωτικών δαπανών, ιδίως μέσω της συγκράτησης των δαπανών για προμήθειες. Η εφαρμογή του σχεδίου θα αρχίσει με τον προϋπολογισμό του 2012, «χωρίς να θίγεται το αξιόμαχο της εθνικής άμυνας».


10. Η ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών, με το διορισμό οικονομικών επιθεωρητών.