Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Η ανασφάλεια κυριαρχεί στα ακριτικά χωριά μας!

Κλέφτες ρημάζουν σπίτια, οι κάτοικοι ζητούν αστυνόμευση
Αντιδράσεις από Μητροπολίτη και Δήμαρχο Κόνιτσας για τυχόν κλείσιμο του ιστορικού 583 Τάγματος Πεζικού.


Νέο πλήγμα θα επιφέρει στην απροστάτευτη ακριτική Ήπειρο, εάν επαληθευτεί η πληροφορία ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει το κλείσιμο του ιστορικού 583 Τάγματος Πεζικού στην Κόνιτσα. Κι αυτό την ώρα που οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών ζητούν περισσότερη αστυνόμευση, διαμαρτυρόμενοι ότι η Πολιτεία τους έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους.
Δεν πέρασε λίγος καιρός από το ειδεχθές έγκλημα των δυο ηλικιωμένων κατοίκων στα Κτίσματα Πωγωνίου και οι επιθέσεις σε σπίτια των ακριτικών χωριών μας συνεχίζονται, επιτείνοντας το κλίμα ανασφάλειας που ήδη επικρατεί σε όλη την παραμεθόριο περιοχή.
Τελευταία κρούσματα κλοπών το Σάββατο στο Ορεινό Πωγωνίου, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα, όπου άγνωστοι έκαναν… φύλλο και φτερό δυο σπίτια, αρπάζοντας χρήματα και όποιο άλλο αντικείμενο αξίας βρήκαν. 
Ευτυχώς εκείνη την στιγμή οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν (είχαν πάει σ’ ένα μνημόσυνο), καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι εξέλιξη θα είχε η περίπτωση που θα βρίσκονταν μέσα στο σπίτι.
Ανάστατοι οι λίγοι κάτοικοι που πραγματικά φυλάττουν Θερμοπύλες, ζητούν το αυτονόητο: Να μπορούν να ζουν ασφαλείς στα χωριά και στα σπίτια τους, χωρίς τον φόβο εάν το επόμενο πρωί θα ξυπνήσουν ζωντανοί!
Κι ενώ πολλά είναι τα κρούσματα επιθέσεων κυρίως σε κλειστά σπίτια αποδήμων και μεγάλο το… πλιάτσικο, δεν φαίνεται ακόμη η συντεταγμένη Πολιτεία να ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των κατοίκων της παραμεθόριας περιοχής.
Αντίθετα αυξάνονται οι  πληροφορίες για περαιτέρω αποδυνάμωσή της, αφού τελευταία ευρέως κυκλοφορεί η είδηση ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει την κατάργηση του 583 Τάγματος Πεζικού στην Κόνιτσα.
Ο Μητροπολίτης Ανδρέας
Οργισμένη ήταν η αντίδραση από το Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επιτέθηκε λάβρος κατά του Υπ. Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλου ότι αθέτησε το λόγο του, αφού διαβεβαίωνε παλιότερα τον ίδιο, ότι το 583 Τ.Π.δεν πρόκειται να κλείσει με κανένα τρόπο.
Και καλεί τον υπουργό ή να διαψεύσει την είδηση περί κλεισίματος ή να υποβάλλει την παραίτησή του.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ακρίτας ιεράρχης «η αγωνία μου έγκειται στο τι θα γίνει εφεξής η ακριτική επαρχία. Οι Συνοριακοί Φρουροί έχουν αποσυρθεί, η Αστυνομία με ασήμαντη δύναμη, ενώ και τα αστυνομικά αυτοκίνητα σπανίως κινούνται, λόγω ελλείψεως βενζίνης. Τώρα κλείνει και το 583 Τ.Π. Κι έτσι από τον Γράμμο μέχρι την Μουργκάνα τα σύνορα μένουν αφύλαχτα και η περιοχή αθωράκιστη. Η είσοδος των ποικιλώνυμων και επικίνδυνων κακοποιών, καθώς και των ναρκωτικών που μας έρχονται κατά τόνους από την γειτονική Αλβανία είναι πλέον ανεξέλεγκτη».
Ο Δήμαρχος Κόνιτσας
Θέση για το θέμα του Τάγματος πήρε και ο Δήμαρχος Κόνιτσας Π. Γαργάλας τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωσή του ότι «εάν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες, διαπράττεται ακόμη ένα τραγικό λάθος, μια εγκληματική πράξη κατά του ακριτικού Δήμου και των πολιτών του. Η πολιτική ηγεσία της χώρας δείχνει το πιο σκληρό,  αδιάφορο πρόσωπο, απέναντι σε ένα απομονωμένο και μεθόριο τόπο, καθιστώντας τον ξέφραγο αμπέλι».
Και δηλώνει ότι οι κάτοικοι θα αντιδράσουν δυναμικά και δεν θα δεχθούν αποφάσεις ερημοποίησης της περιοχής τους.