Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Περιφέρεια Ηπείρου: Μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Ιωάννινα


Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης των Ιωαννίνων, τις προηγούμενες  ημέρες  οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), ξεπέρασαν, σε μέση ημερήσια τιμή, το όριο των 100 μg/m3 για έξι συνεχείς ημέρες. 
Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις καταγράφηκαν το τριήμερο 10, 11 και 12.01.2020 όπου η μέση ημερήσια τιμή έφτασε στα 150 μg/m3 με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις τις βραδινές ώρες.
Έχοντας υπόψη  την Κ.Υ.Α «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», την από 10.01.2020 ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου και δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες,  δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα παρατείνεται για τέσσερεις ακόμη ημέρες η ισχύς των παρακάτω συστάσεων:
Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.
Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:
Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει  τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας παρακολουθούν τις μετρήσεις του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών και εφόσον απαιτηθεί θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού από την Περιφέρεια Ηπείρου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr