Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ραγδαίες αλλαγές το νέο έτος


Διπλασιασμός των εποπτευόμενων από το υπουργείο Οικονομικών ΔΕΚΟ , συντονισμένες πιέσεις στις εισηγμένες ΔΕΚΟ για περικοπές, αλλά και επιτάχυνση των αποφάσεων για λουκέτα - συγχωνεύσεις στους 1.500 φορείς του ευρύτερου δημοσίου προωθεί η κυβέρνηση.
Το μέτωπο ανοίγει τις επόμενες ημέρες, με την ανακοίνωση των αποφάσεων για τις εποπτευόμενες ΔΕΚΟ και θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες με αποφάσεις για συγχωνεύσεις - λουκέτα. Πρώτο βήμα του υπουργείου Οικονομικών είναι η ολοκλήρωση της νέας «λίστας» των ΔΕΚΟ που θα περιλαμβάνει όλες όσες δεν είναι εισηγμένες, και αυτές που εξαιρούσε ο νόμος Αλογοσκούφη του 2005.
Με βάση πληροφόρηση που έχει γίνει σε στελέχη της Τρόικας, ο αριθμός τους μπορεί να διπλασιαστεί και από 52 σήμερα να φτάσουν στις 105 - 110.
Τα κλειστά επαγγέλματα, η προώθηση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, η αναδιάρθρωση των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ και η περικοπή των μισθών στις εισηγμένες είναι στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου που συνέρχεται τη Δευτέρα.
Οι φόροι που θα πρέπει να εισπραχθούν το 2011 υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 52 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προγραμματίζονται περικοπές δαπανών 6,5 δισεκατομμυρίων, ενώ μόνο στο χώρο της Υγείας θα γίνει προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων άνω του ενός δισεκκατομμυρίου ευρώ.