Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Στην Αρίστη Ζαγορίου το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης με τους φορείς συνέργειας να πληθαίνουν

Μία υποδειγματική διαδημαρχιακή συνεργασία δύο όμορων Δήμων (Ζαγορίου και Πωγωνίου), μία εκπροσώπηση από το Δήμο Πρέβεζας του όμορου Νομού, μία γνώριμη πλέον αλλά και γόνιμη συνέργεια πολλών φορέων, ένα ποικίλων συναισθηματικών εκδηλώσεων κοινό, με την ηχητική πανδαισία του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, συνέθεσαν αρμονικά το σκηνικό στη ζεστή ατμόσφαιρα  της κατάμεστης αίθουσας του ARISTI MOUNTAIN RESORT, που φιλοξένησε το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης. Οικοδεσπότης, στην Αρίστη, ο Δήμος Ζαγορίου, με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου, με τη σύμπραξη του Δήμου Πωγωνίου, των Συλλόγων Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, του Συλλόγου Νέων Αρίστης, του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να προτρέπουμε τον Καθηγητή να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του», τόνισε ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Τσαπάρης, εκ μέρους του Δημάρχου Ζαγορίου κ. Γεωργίου Σουκουβέλου και συμπλήρωσε:
 «Ο γιατρός έρχεται για πολλοστή φορά στα χωριά του Ζαγορίου, στο πλαίσιο του Οδοιπορικού της πρόληψης που συντονίζει για περισσότερο από δέκα χρόνια. Τον ευχαριστούμε για το δώρο που μας κάνει, γιατί δώρο στους εαυτούς μας αποτελεί η πρόληψη. Δυστυχώς σε αυτή την ωραία εκδήλωση δεν είναι μαζί μας ο Δήμαρχος εξαιτίας ενός ατυχούς οικογενειακού γεγονότος». 
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, από την πλευρά του υπογράμμισε: «Η πρωτοβουλία του Οδοιπορικού, που ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, από το συντοπίτη και συνδημότη μας Στέφανο Φούσα, η οποία πηγάζει από την αγάπη στο συνάνθρωπο, δεν έχει τελειωμό. 
Είναι, εξάλλου, διαχρονική η βοήθεια στους κατοίκους του  Νομού τόσο του π. Υπουργού κ. Αντώνη Φούσα όσο και του  Επ. Καθηγητή Καρδιολογίας.
  
Η προσφορά του Οδοιπορικού είναι ανεκτίμητη και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων το αγκάλιασε». 
Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της ημερίδας για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων, πραγματοποίησε ο Σεβασμιότατος κ.κ. Μάξιμος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Αυτή η σύμπραξη όλων των φορέων στο Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για τα θαύματα, τα ωραία πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας. 
Ο Καθηγητής και οι συνεργάτες του αφιερώνουν τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους, τους ευχαριστούμε γιατί με σύντομο, πολύ εμπεριστατωμένο αλλά και εκλαϊκευμένο τρόπο μας αποκωδικοποιούν γνώση σημαντική για το σώμα αλλά και την ψυχή μας».
 Ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Πρέβεζας, Άρχων Δεπουτάτος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρόεδρος της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρέβεζας κ. Ευάγγελος Κατσίμπρας, φανερά ενθουσιασμένος, εξομολογήθηκε: «Ειλικρινά δεν περίμενα να βρεθώ, όταν έφτανα στο Ζαγόρι, σε μία τέτοια εκδήλωση. 
Σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι συνηθισμένη, ξεχειλίζει από συναίσθημα και ζεστασιά και για αυτό θέλω να συγχαρώ το Σεβασμιώτατο, τον κ. Στέφανο Φούσα, όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτό το αποτέλεσμα και να τους ευχηθώ να τους δίνει ο Θεός δύναμη και κουράγιο».
 Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς κ. Κλεάνδρος Παπαδόπουλος, ανέφερε: «Η σημερινή δραστηριότητα του Οδοιπορικού αποτελεί και ένα πνευματικό μνημόσυνο στον Βελλαΐτη οδοντίατρο - Καθηγητή Απόστολο Βανδέρα. Είμαστε συνοδοιπόροι στην προσπάθεια του Στέφανου και του Σεβασμιώτατου». 
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων κ. Δημήτριος Φλώρος, ο υπεύθυνος  Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης κ. Σωκράτης Μπαλάφας, ο Γενικός Γραμματέας κ. Στέφανος Κωλέττας και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αρίστης κ. Κώστας Τσινάβος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο π. Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Καττής, οι Βελλαΐτες κ. κ. Βασίλης Κοντοκάλης, Απόστολος Τσίπης και Γεώργιος Γκίκας και ο Ταξίαρχος ε.α. Θωμάς Σπύρου. Στη θεματική ενότητα της αλληλεγγύης αναφέρθηκε ο ακούραστος Βελλαΐτης επιστήμονας κ. Ελευθέριος Γείτονας, χαρακτηρίζοντας «μεγάλη κοινωνική σταυροφορία αλλά και εκστρατεία υγείας και πολιτισμού την προσπάθεια του παλιού μαθητή του Στέφανου Φούσα». 
Ο επίτιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Μποροδήμος υπογράμμισε τη σημασία της αλληλεγγύης αλλά και τη πρόληψης για τους κατοίκους-ακρίτες των χωριών του Νομού. Στην ενότητα της πρόληψης, την οποία διάνθισαν με τα πολυφωνικά τους τραγούδια τα μέλη του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού (μεταξύ των οποίων, ο πρώην Δημαρχος Άνω Καλαμά κ. Σταύρος Βιρβίλης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πωγωνίου κ. Χρήστος Γκόγκος), την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο αιδεσιμότατος Μιχαήλ Χ. Χρυσέλης, Επιμελητής Β΄ Γυναικολογίας ΕΣΥ («Πρόληψη στη γυναικολογία»), 
η Αθηνά Ζαχαρή, Ψυχίατρος (Θλίψη και κατάθλιψη»), η Παρασκευή Κίτσου, Χειρουργός Οδοντίατρος («Οδοντιατρική πρόληψη»), ο Ιωάννης Μπίγγος, Παθολόγος Κ.Υ. Ιωαννίνων («Πρόληψη της γαστρεντερίτιδας»), η Βάια Θ. Ρούντου - Υφαντή, Χειρουργός Οφθαλμίατρος («Θέματα οφθαλμολογίας»), η Ευθαλία  Χρ. Στεφανάκη, Ειδικός Αλλεργιολόγος - Ειδ. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσοσολογίας («Αλλεργία στα δηλητήρια της μέλισσας και της σφήκας»), η Σίσυ Τασολάμπρου, Ειδική Γαστρεντερολόγος – Ενδοσκόπος («Πρόληψη καρκίνου πεπτικού σωλήνα»), ο Χρήστος Χαρίτος, Ορθοπεδικός («Πρόληψη της οστεοπόρωσης»), ο Ζαχαρίας Χριστογιάννης, Καρδιολόγος, («Κάπνισμα»), ο Κώστας Τσαγκλής, Δικηγόρος («Νομική προστασία στην υγεία»), η Μαριάννα Τόκη, Νοσηλεύτρια και Μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Ένωσης Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΝΔΙ), ο Στέφανος Σιουράς, Φοιτητής Νοσηλευτικής και ο Σταύρος Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εθισμό στο Διαδίκτυο»).